Sümeg

2015.09.13. 07:18

Van még hely a sümegi koleszban - Távoli településekről is érkeznek diákok a város gimnáziumába

Sümeg - A Kisfaludy Gimnáziumban több mint 230 diák kezdte meg az új tanévet. A tanulók már szeptemberben bebizonyították önzetlenségüket, amikor vért adtak egyik beteg iskolatár- suknak.

Tóth B. Zsuzsa

Az idő rövidsége ellenére mintegy húsz tanuló vállalta, hogy vért ad a cél érdekében, de a pedagógusok, iskolai dolgozók ugyancsak beálltak a sorba, hogy segítsenek. Huszonöt véradó gyűlt össze hamarjában a városból.

A gimnáziumba ebben a tanévben is érkeztek diákok távolabbi településekről. Például Zánkáról, Tüskevárról, Sárvárról, de még Ács településről is, Komárom-Esztergom megyéből. Számukra is van hely az iskola épületének tetőterében kialakított negyvenszemélyes lány- és fiúkollégiumban, amely sokéves várakozást követően az új tanévre megújulhatott, és rendbe hozták a helyiségek bútorzatát is. Kisebb korszerűsítéseket szintén végeztek a legfontosabb festések, javítások mellett.

Váthy Virág és Székely Zsófia már ki is dekorálta a kollégiumi szoba falát

A kollégiumban jelenleg még van férőhely, huszonhét diák költözött be erre a tanévre tudtuk meg Szeidlné Lakos Éva igazgatótól. Végh László polgármester hozzátette, hogy összességében 1,6 milliót költöttek a felújításra.

- Tavasszal fontolóra vettük, hogy a város iskoláit átadjuk az államnak, amennyiben számunkra is megfelelő feltételekkel tehetjük meg azt. Augusztus végén tájékoztattak bennünket arról, hogy amennyiben átadnánk, havi hatmillió forinttal kellene hozzájárulnunk a fenntartáshoz. Mivel azonban éves szinten így is több mint hetvenmillióba kerül ez a feladat a városnak, visszaléptünk. Addigra a felújítások már elkészültek.

A lányok Sárvárról és Dabroncról érkeztek a gimnáziumba Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A gimnáziumot is érinti már ebben a tanévben a városban létrejövő közösségi főiskola léte. Annak igazgatója, Kertész-Bakos Ferenc szerint több ponton keresi egymással a kapcsolatot a két intézmény. Többek között a médiaképzés és idegenforgalom területén lesz közvetlen kapcsolat köztük.

Amellett a főiskola és a gimnázium mentori programot is kialakítana a tanárok és a leendő diákok között.

A főiskola idén október eleji nyitásakor egyebek mellett Gabriele Kuby német szociológus tart előadást a nemek forradalmáról.

Az általános iskola beázását egymilliós költséggel javíttatták meg.
A gimnáziumi kollégium bővítésével vagy más módon, de lehetőséget kell biztosítani a leendő főiskolai diákok elszállásolására. A gimnáziumi létszám is nőhet, hiszen járási központ a város, és a főiskola léte szintén vonzóbbá teszi a középiskolát. Az annak két épületét összekötő függőfolyosó javításra szorul, a közelmúltbeli vihar megrongálta a tetőszerkezetét. Az önkormányzat már dolgozik a felújításon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!