Sümeg

2012.02.21. 18:43

Beszédes iratok

Sümeg - Kisfaludy Móric nem töltött 11 évet börtönben, és Batthyány Lajos özvegye sem emigrált azonnal Svájcba a kivégzés után. Tóth Gyula, sümegi helytörténet-kutató beszélt erről kedden a városi könyvtárban rendhagyó történelem órán.

Szijártó János

Elsőként a házigazda Pásztor Ágnes könyvtáros köszöntötte az általános iskolásokat, majd a jelentős kutatási eredményeket elért Tóth Gyula avatta be a diákokat a  helytörténeti adatok gyűjtésébe.  Különleges érzés, amikor egy többszáz éves iratot, oklevelet olvashat, érinthet meg az ember, de amikor olyan anyagot kutathat, amelyet 1856-os összecsomagolása óta még senki nem fogott a kezébe, az maga a csoda.

Megelevenedik a történelem olyan korszaka, amelyről keveset tudunk, hiszen a szabadságharc után szinte minden levéltárban elégették az iratokat. Véletlenül maradt meg a Zala megyei levéltárban egy ebből a korból származó jelentős csomag, mivel azt még korábban, 1856-ban valaki padlásra tette. Ezt én bontottam ki elsőként, és értékes leveleket, adatokat találtam - fejtette ki Tóth Gyula. Egyebek között kiderült, hogy Kisfaludy Móric nem töltött Aradon 11 évet börtönben, két év múltán kiengedték. De Batthyány Lajos özvegye sem emigrált Svájcba.

Amint azt korábban már megírtuk, addig ismeretlen Kazinczy, Liszt, Deák és Bartsányi levelek, feljegyzések is előkerültek és a még érintetlen csomagok akár újabb szenzációkat rejthetnek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!