Balaton-felvidéki hátszél

2018.01.17. 18:54

A civilek segítik a szociális szféra szereplőit a térségben

A Famulus Vidékfejlesztési Egyesület együttműködő partnerével, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülettel közösen koordinál a térségben egy, a szociális szféra szereplőit célzó pályázatot.

Tóth B. Zsuzsa

Az emlékház udvarán rendezték tavaly a Kossuth-díjasok éjszakáját Miller Lajos és András Ferenc részvételével. Idén teaházi esteket is szerveznek az emlékházban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Hátszél a Balaton-felvidéken című pályázat keretében a nagyvázsonyi Fekete Se- reg Ifjúsági Egyesület jutott támogatáshoz az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. A pályázat egyes programelemeit a Sümegi járás területé-re is kiterjesztették. A Sü- meg térségi koordinációjában a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület működik közre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület partnerségével. A pályázat kiemelten kezeli a családokat, a hátrányos helyzetben lévőket és a szociális szféra szereplőit. Hozzájárul a család társadalmi szerepének megerősítéséhez, a családi kohézió növeléséhez, a családok életvezetési kompetenciáinak fejlesztéséhez, elősegítve a fiatalok családi életre való felkészülését, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét, ösztönözve a generációkon átívelő együttműködést. Továbbá szolgáltatásokkal segítik a krízishelyzet megelőzését és támogatják a már krízishelyzetbe került családokat is.

Az emlékház udvarán rendezték tavaly a Kossuth-díjasok éjszakáját Miller Lajos és András Ferenc részvételével. Idén teaházi esteket is szerveznek az emlékházban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tavalyi évben több program megvalósult már. Öt alkalommal szerveztek babamasszázst, amelyen a szülők csecsemőikkel vettek részt a bensőséges hangulatú, az érintés fontosságát, a kötődés erősítését célzó, Vimala Mc-Clure technikát alkalmazó napokon. Nagy sikerrel rendezték meg a Ramassetter általános iskola felső tagozatos diákjai számára három napon át az összesen kilenc osztályt érintő önismereti tréninget az Ismerkedés ábécéje címmel. Az idei évben folytatódnak a programok. Szakmai kerek-asztal-beszélgetéseket szerveznek, amelyek célja a Sümegi járásban a szociális területen tevékenykedő szervezetek közötti párbeszéd erősítése, hálózat építése, problémák feltárása és közös Leader pályázati program kidolgozása. Nyáron négy alkalommal a Kisfaludy-emlékházban múzeumi teaházi esteket terveznek családi beszélgetésekkel, kulturális programokkal, játékokkal. A városi rendezvényekhez is kapcsolódnak, a Gesztenyevirág fesztiválon és a Jakab-napokon családi kézművesudvarra hívják a családokat. Bíznak abban, hogy a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, a projektben részt vevő szakemberek és program segítségével 2018 Sümegen is a családok éve lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!