Sümeg

2013.08.04. 17:14

Kilencedszer Szent Jakab

Sümeg – Hagyományosan a július utolsó hétvégéjén rendezik meg a borászok és a vadászok tiszteletére a Szent Jakab napokat.

Varga Ibolya

A kétnapos rendezvénynek ismét a püspöki palota adott otthont, ahol több kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Csiszár József festményei, Surányi Gabriella gobelinjei, Bálint József csontfaragványai, Horváth Béres János faszobrai és Papp Tamás természetfotói egyaránt helyet kaptak a kiállítótermekben. A palota udvarán az ország más tájegységeiről érkező kézművesek mutatták be sajtjaikat, melyeket meg is lehetett kóstolni.

A látogatók különféle borházak termékeit is megízlelhették, beszélgethettek a termelőkkel, akik mindannyian az itteni, a Balatonfelvidéki borvidéket képviselték.

A vasárnapi történelmi felvonuláson részt vettek a környék jeles lovasai és a híres vadászkopói (Fotó: Peonovác Károly)

A megnyitón Rátosi Ferenc polgármester elmondta, a vadászat, a borászat és a kultúra szerves részei egymásnak. Sümeg és térsége vadállománya gazdag, a borok kiváló minőségűek, a város kulturális élete élénk, őrzik a barokk hagyományokat. A rendezvényekre nem csupán a kistérségből hanem az ország távolabbi részéről is érkeznek látogatók.

A vadpörköltfőző versenyre tizenkét csapat nevezett be. A versenyzőknek három óra alatt kellett elkészíteniük bográcsban az ételüket. Az értékeléskor Remete József vendéglátóipari vállalkozó elmondta, mindenki finom eledelt készített, nehéz volt sorrendet felállítani. A legtöbb pontot a Kinizsi Vadásztársaság főzni szerető tagjai kapták, a második helyen a Térségi Vállalkozók Egyesülete végzett, a harmadik helyezésen Sümeg város önkormányzatának a csapata, a Napfény gondozási központ valamint a Segítő Kéz az Óvodásokért Alapítvány osztozott.

A borvidéki borversenyre százhuszonhét bort neveztek be, kilencven százalékuk a kereskedelemben kapható. Több arany minősítést adott ki a dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének professzora által irányított zsűri. Még két bizottságban foglaltak helyet országosan ismert borászok, melyeket Pettenkoffer Zsuzsanna és Kulka Gábor vezetett. A Sümeg város bora címet a Palota Pince 2012-es Zeus és olaszrizling házasítása nyerte, a borvidék csúcsbora az Effendy Vin 2011-es mea culpa fantázianevű bora lett.

A Jakab-napi ünnep egyik csúcspontja a vasárnap délutáni történelmi jelmezes felvonulás volt, melyen korhű ruhába öltözött szereplők vonultak az ország borlovagrendjeinek képviselői mellett, a régi korokat idézve.

 

A Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület 2005-ben szervezte meg először a Szent Jakab napot a városban, mely a korábbi évszázadok során a vadászatban és a borászatban egyaránt vezető szerepet játszott. Szent Jakab egyike volt Jézus első tanítványainak. Testvérével együtt Keresztelő Szent János tanítványai voltak, ő vezette el őket Jézushoz A szinoptikus evangéliumok leírása szerint viszont Jakab Jánossal együtt apjukkal a tengerparton ültek, mikor Jézus magához hívta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!