Sümeg

2017.06.25. 15:45

Kossuth-díjasok éjszakája - Annak idején a barokk kisvárosból indult három világhírű művészünk

SÜMEG A Múzeumok éjszakája idén a Kossuth-díjasok éjszakája lett a városban, mivel három művész is elindult egykor onnan.

Tóth B. Zsuzsa

Az idei ünnepség mottója az értékőrzés volt. A Kisfaludy emlékház udvarán rendezett múltidéző beszélgetésen András Ferenc filmrendező és Miller Lajos operaénekes vett részt. Tót Endre képzőművész, a konstruktivizmus jeles képviselője egészségi állapota miatt maradt távol. de elküldte üzenetét. Mint azt Oszkai Réka, az emlékház szakmai vezetője mondta köszöntőjében, egy ilyen esemény megmutatja, milyen gazdag a város. A vendégek mindhárman Kossuth-díjasok és Sümegről indultak útnak. Az ő ötletük volt, hogy tegyenek valamit a városért, Réka pedig erre az estre aktualizálta a beszélgetést.

A három sümegi Kossuth-díjas művész közül András Ferenc és Miller Lajos (jobbra) az esten Kende Kata (balra) és Oszkai Réka társaságában

Végh László polgármester úgy fogalmazott, hogy a kisváros ontja a művészeket, itt minden a művészetekről szól többszáz éve. Nem sok ilyen település van, ahonnan három Kossuth-díjas is származik. Miközben Tót Endre korai alkotásait bárki megtekinthette az emlékházban, annak udvarán egykori barátai emlékeztek a diákévekre, méltatták a várost és egykori lakóit a tőlük kapott útravaló tekintetében.

A beszélgetés fonalát Kende Kata sümegi alkotó gombolyította. Az emlékezés során kiderült, hogy mi indította útra a Kossuth-díjasokat Sümegről, amely csupán Tót Endre szülővárosa volt, mégis mindhárman odavalónak vallják magukat.

Tót Endre neoavantgárd képzőművész korai munkáiból nyílt kiállítás a Kisfaludy-emlékházban a Múzeumok éjszakáján, azaz a Kossuth-díjasok éjszakáján Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tót Endre visszaemlékezése szerint 12 évesen festőállványt kapott édesapjától, aki időben felfedezte tehetségét. Az 1960-as években már a nálunk még ismeretlen informel festészettel foglalkozott az alkotó, aki tréfásan emlékezett gyerekkori csínytevéseire is.

Miller Lajos testnevelőnek készült, véletlen folytán lett operaénekes, miközben ő is festett. Vallja, hogy Sümeg olyan helye a világnak, ahol ha valaki kicsit odafigyel saját magára, onnan indulva nagy dolgokra képes. András Ferenc látva a régi, még óvodából, iskolából ismert arcokat, meghatottan emlékezett többek között az egykori tanárokra, akiknek mindhárman sokat köszönhetnek. Az est András Ferenc: Veri az ördög a feleségét című filmjének vetítésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!