Sümeg

2017.06.11. 09:13

Kossuth-díjasok éjszakája Sümegen

SÜMEG - Idén is izgalmas, tartalmas programmal készül a város a Múzeumok éjszakája országos programsorozatra.

Tóth B. Zsuzsa

Június 24-én, szombaton este, 19 órakor múltidéző rendezvényt tartanak, a Sümegi Kossuth-díjasok éjszakáját. Az est András Ferenc filmrendező, Miller Lajos operaénekes és Tót Endre képzőművész pályáját mutatja be. Az esemény szervezője a Kisfaludy Sándor-emlékház.

Az év leghosszabb napját követő Szent Iván éjjelén a rendezvény három olyan, sümegi születésű, de országos, sőt nemzetközi hírű művészről szól, akiknek teljesítményére méltán büszke a Balaton-felvidéki kisváros.

Ők a város Kossuth-díjas művészei: András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Miller Lajos, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a nemzet művésze és Tót Endre Kossuth-díjas neoavantgárd képzőművész. Erre az estére visszatérnek szülővárosukba, hogy felidézzék emlékeiket, beszéljenek pályájukról, az általuk megtett útról.

Az emlékház udvarán pódiumbeszélgetés lesz. András Ferenc Veri az ördög a feleségét című, kultuszfilmjének legnagyobb részét Sümegen forgatta. Az érdeklődők most megnézhetik, milyennek látta és láttatta a rendező Sümeget 1977-ben.

Miller Lajost, a világ nagy operaszínpadainak kedvelt vendégét hallhatja énekelni a közönség, és megnyílik a kiállítás Tót Endre korai, eredeti festményeiből az emlékház időszaki kiállítótermében. A korai munkákból álló (1965-67) tárlat augusztus 11-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!