karácsonyi tárlat

2017.12.18. 10:00

Különleges betlehemkiállítás nyílt Sümegen

Térségi betlehemkiállítás nyílt a Kisfaludy Emlékházban. A karácsonyi, mesés hangulatot idéző tárlat közösségi összefogással jött létre, hat településről, 19 alkotó mutatta be művét.

Tóth B. Zsuzsa

A gyerekek betlehemest mutattak be Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A több mint ötven alkotást bemutató különleges kiállítás megnyitóján Oszkai Réka, az emlékház szakmai vezetője elmondta, hogy a program szervezéskor nem számítottak ekkora sikerre. A rendezvény célja nem a verseny, inkább a közös értékteremetés és a sümegi, Sümeg térségi hagyományok felidézése volt. Reisz Pál atya, a Ferences Rendház házfőnöke köszöntőjében a betlehemezés történetét elevenítette fel. Szent Ferenc életének állomásait idézte, ő volt az első ember, aki megemlékezett a szent éjszaka eseményeiről.

- A betlehemezés mint játék, népszokás, hozzásegíti az embereket, hogy saját szívükben is elkészítsék a jászolt, amelybe minden karácsonykor beleszülethet az isteni kisded. A népszokás immár 800 éve kultúránk része – mondta az atya.

A gyerekek betlehemest mutattak be Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A csabrendeki iskola diákjai bábtáncoltató betlehemes játékot mutattak be Mógérné Molnár Ildikó vezetésével.

A természetes anyagokból, különböző technikákkal készített betlehemeket, adventi és karácsonyfadíszeket, koszorúkat, csodaszép, illatos mézeskalácsokat, gyertyákat és hangulatos fotókat december 20-ig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!