Sümeg

2011.06.16. 08:02

Kultúrházavatás

Eplény - Régi vágya vált valóra a községben élőknek azzal, hogy felújították a 446 négyzetméteres művelődési házukat, amelyet hivatalosan integrált közösségi szolgáltató térnek neveznek. Nem véletlenül.

Mátételki András

Erre a magyarázatot a falut 1992 óta irányító Fiskál János polgármester adta meg: - Jelentős belső átalakításokkal egy sokkal nagyobb kultúrtermet kaptunk, mint a régi, új vizesblokkal és kiszolgáló helyiséggel bővítve. Az épület hivatal felé eső részében található a sportöltöző, valamint a kétezer kötetes könyvtárunk, ahol internetezni is lehet három korszerű gépen. Az épület másik oldalán, ugyancsak külön bejárattal, hoztuk létre az ifjúsági klubot, amely egyben oktató-előadó terem is, ahol a vállalkozóknak, a lakosságnak tarthatunk előadásokat, felkészítéseket akár pályázati lehetőségekről is. A kultúrteremből nyílik a jól felszerelt konyha, hogy bizonyos rendezvényeken helyben lehessen főzni, melegíteni vagy akár egy teázás mellett klubfoglalkozást tartani.

Az épület tavasz óta, mondhatjuk úgy is, több generációt, többféle érdeklődésű embert képes kiszolgálni. Pályázaton nyertünk a megvalósításra 48 millió forintot, amihez mi 12 milliót tettünk hozzá. A közbeszerzésen nyertes veszprémi cégtől olyan kedvező ár-ajánlatot kaptunk, hogy sikerült a beruházás költségeit közel ötmillió forinttal csökkenteni. Az elnyert támogatási összeg tartalmaz háromévi üzemeltetési költséget is, amely a könyvtárosunk és a programszervezőnk bérköltségeire fordítható. Jelenleg személyes találkozókkal és kérdőív segítségével mérjük fel a lakosság igényét, hogy milyen programokon vennének részt szívesen.

 


 
A polgármester elmondta, a Kiserdő utcában három éve kialakított ötven házhely közül 13 már gazdára talált, bár még senki nem kezdte el az építkezést. Az elmúlt időszakban folyamatosan kiépítette az önkormányzat a közműveket, van már közvilágítás is a területen. A településnek eddig 42,5 millió forintjába került a terület előkészítése. Azt vállalják a szerződésekben, ha elérik a 75 százalékos beépítettséget, úgy egy éven belül elkészül az utca végleges formája.
 
Az idei költségvetési tervek között szerepel, az éledező ingatlanpiacot figyelembe véve, hét házhely eladása, mert csak így tudnák további két elképzelésüket megvalósítani. Eszerint idén hatmilliót szánnak a belterületi utcák felújítására, s közel tízmilliót a temetőbővítésre és a ravatalozó felújítására. Amennyiben nem sikerül a tervbe vett számú ingatlant értékesíteniük, csak az egyik beruházást valósítják meg. Megtörtént a műszaki átadása annak a 132 millió forint uniós támogatással megvalósult beruházásnak, amiben 23 település érintett, s Eplény önkormányzata a gesztor. Elkészült az a 12 jelzőkút, amely a diagnosztikai vizsgálattal érintett 9 sérülékeny vízbázis további ellenőrzését folyamatosan biztosítja.

Az így gyűjtött adatokat az üzemeltető Bakonykarszt Zrt. munkatársai elemzik folyamatosan. A fejlesztés eredményeként meghatározták a vízbázisok védőzónáit, és azt is, hogy e területeken belül milyen tevékenységeket lehet a továbbiakban végezni,  az építkezéstől a földművelésen át az állattartásig. 
 

Idén, augusztus 6-án 10. alkalommal rendezik meg a környékben jól ismert Eplényi vigasságokat. Ez alkalommal is öt település versenyzőit hívják meg, akik tíz versenyszámban mérik majd össze tudásukat. Ebben az évben a nők lépnek a focipályára, lesz többféle ügyességi verseny, erős emberek csatája, s az elmaradhatatlan (hó nélküli!) szántoló verseny. Az est sztárvendége a népszerű Takács Nikolas lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!