Sümeg

2017.05.19. 13:38

Legnagyobb ajándékuk a méz

Sümeg - A méhek társadalmában, akárcsak egy valódi államban, mindenkinek megvan a maga feladata.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Gesztenyevirág fesztiválon A méhek élete című előadásán Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója a Kisfaludy Emlékházban. A szemléletes bemutatóra sokan voltak kíváncsiak, az érdeklődők megtöltötték az „Ébredő természet ” fotókiállításnak is helyet adó helyiséget. A természetfotók pedig stílszerű hátteret biztosítottak a prezentációnak, amely bemutatta a méhek csodálatos világát, rejtett titkait. Az előadótól megtudtuk, hogy a méhek állama élén a királynő áll. Az anya öt évig él és naponta akár 3000 petét is képes lerakni. Ezekből 21 nap múlva kelnek ki az utódok. A méhkirálynő színe és alakja is eltér a többi méh alakjától, színétől. Egy méhcsaládot hozzávetőlegesen 60 ezer dolgozó és ezer here alkot. Utóbbiak feladata kizárólag az anyaméh megtermékenyítése. A dolgozó méhek a nyári időszakban mindössze 40 napig élnek, 20 napig csak a kaptárban dolgoznak.

Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója a méhek életéről beszélt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fiatalabb méhek takarítják a kaptárt és táplálják az utódokat, míg az idősebbek viaszt építenek. A gyűjtőméhek feladata összegyűjteni a virágok által termelt, összetett cukrokat tartalmazó nektárt, amelyet aztán a saját testükben bontanak le egyszerű gyümölcs- és szőlőcukorrá. A felderítés a kutatóméhek feladata. Ha nektárforrásra bukkannak, útjukról visszatérnek a jó hírrel és különös táncot kezdenek járni. Ezután a többi méh is kirepül, majd továbbadja a jó hírt. Igazi matematikusok, ugyanis miközben óránként 40 kilométeres sebességgel repülnek, agyukban rögzítik a tereptárgyak kaptárhoz képesti elhelyezkedését. A méhek legnagyobb ajándéka a méz. Magas cukor tartalmú nektárból készítik, melyet mézgyomrukban tárolnak.

Ehhez hozzáadják saját garatváladékukat, majd a különleges elegyet egyenletesen elterítik a hatszögletű viaszsejtekben. A mézet éjszaka szárnyaik lebegtetésével sűrítik be. A mézen kívül más hasznos anyagokat is előállítanak, például a propoliszt, amely az emberek számára természetes antibiotikum. A méz színe, illata és aromája attól függ, hogy milyen növényről gyűjtötték az alapanyagát. A méz táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a sportolóknak, az idős embereknek, a fáradt szervezetnek. Jó hatással van a gyerekek fejlődésére, ajánlják a szoptató anyukáknak. Nyugtatóan hat az egész testre. A mézet kozmetikai termékek, pakolások készítéséhez szintén használják. Az előadás az udvaron felállított mézkóstoló asztalnál folytatódott az édes, selymes mézkülönlegességek ízlelgetésével, kellemes beszélgetéssel.

Címkék#méz#méhek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!