Sümeg

2016.09.17. 15:50

Sünit hajtogatott lufiból

Sümeg - Világversenyen zsűrizik Dömötör Zsolt novemberben. A Sümegen élő lufihajtogató világbajnok rengeteg küzdelem, gyakorlás árán, saját maga kísérletezte ki a módszerét.

Tisler Anna

Munkáira a lufihajtogatás hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban is felfigyeltek. Eredményeit látva a legnagyobb lufigyártó cég meghívta egy gyárlátogatásra. Dömötör Zsolt előadást is tartott Amerikában, ott, ahol neki kellett volna tanulnia.

A világbajnok gyermekkori álmát váltotta valóra, olyan körülmények között, amikor arra alig volt esély. A legnagyobb akadály az volt, hogy hajtogatásra alkalmas lufit nagyon nehezen lehetett beszerezni. A másik pedig, hogy nemcsak oktató nem volt, de még az internet sem létezett, ahonnan ötletet meríthetett volna. Ő azonban nem adta fel. Kutatta a lehetőséget. Végül rátalált egy ismerősre, aki tudott lufit szerezni. Tőle vásárolt, és minden szabad idejében gyakorolt, gondolkodott.

- Óvodásként a csoporttal elmentünk egy előadásra, ahol egy hosszú lufira csomót kötöttek - mesélte.

A kisfiú lélegzetvisszafojtva figyelte. A többi gyerek már rég el is felejtette az egészet, ő pedig egyre többször gondolta, ezt ő is meg tudja csinálni. És még szebbeket is. Sikeres volt a tanulásban, sok mindent kipróbált diákévei alatt, de kitartott az elhatározása mellett, hogy ő lufihajtogató lesz. Elkezdett naphosszat gyakorolni. Amikor már néhány egyszerűbb figura jól ment, kiállt a vár parkolójába, és amit hajtogatott, odaadta az arra járó gyerekeknek. Majd jöttek sorban az eredmények. Jelentkezett egy magyarországi versenyre 2005-ben, amit megnyert. A következő évben az első nemzetközi versenyén ezüstérmet szerzett. Világbajnoki harmadik helyezettként végzett 2010-ben. Ekkor egy sünifigurával indult, aminek az a különlegessége, hogy egyetlen lufiból készült. A következő évben pedig már világbajnokot köszönthettek a személyében. Példáját látva sokan kedvet kaptak a hajtogatáshoz. Dömötör Zsolt örömmel osztja meg tapasztalatait.

- Ma már könnyebb az indulás - mondta. - Lehet kapni lufit, bármilyen mennyiségben és akár ötven színben is. Elérhetők a szakkönyvek, és az interneten is vannak ilyen oldalak. A hajtogatásnak rengeteg módja van. Mindenki maga fedezi fel, neki hogyan jó, és alakítja a technikáját. Sokan kérdezik, ki tudja ezt megtanulni. Mindenki el tud jutni egy szintre, akit érdekel és aki hajlandó időt áldozni a tanulásra, gyakorlásra. Néha rendezvényeken hallom a szülőtől, figyelj gyerek, és majd otthon te is megcsinálod. Na azért ennyire nem egyszerű a dolog.

Dömötör Zsolt kutyával, más egyszerű figurával kezdte, ma már szobrokat is készít. Legnagyobb munkája egy 4 méter szárnyfesztávú sas volt, amin 37 órát dolgozott. Készített lufiruhákat is, 2500-3000 lufiból, több mint egynapos munkával. Aki látta, nem hitte el, hogy az kényelmes viselet, le is lehet benne ülni. Egyik emlékezetes munkája a csizmás kandúr megformázása volt. Az egy bemutatóra készült. A megrendelő hazavitte, majd egy hónap múlva Zsolt kapott egy fotót. A tulajdonos fia öltötte azt magára jelmeznek. Még mindig használható volt.

- Amit el tudunk képzelni, azt meg is tudjuk hajtogatni - jelezte Zsolt, hogy ebben a műfajban nincs határ. - Nekem a tigris a kedvencem. A gyerekek mindig az éppen futó mesék hőseit kérik, de a hagyományos állatfigurák is mindig népszerűek. Sokan kutyát kérnek. Ma már egy másik lufiból pórázt is hajtogatok, hogy tudja sétáltatni. A fiúk kardot is kérnek. Figyelem, milyen mesék futnak a televízióban. Ma már nem csak szakmai okok miatt. Tíz hónapja megszületett kislányunk, Bella. Sokat mesélünk neki. Ő is szereti nézni, ahogy hajtogatok.

Zsolt egy világversenyre készül zsűritagnak és oktatónak. Közben jár bemutatókra, rendezvényekre. Boldogság számára, ha látja a gyerekek csillogó tekintetét. Lehet, hogy valamelyik kisgyermek a nézők közül ekkor kap kedvet ahhoz, hogy ő is élethivatásként válassza a hajtogatást. Talán egy napon valaki odaáll elé és elmondja, ő szerettette meg vele a hajtogatást, ma sikeres és boldog. Zsolt számára ez legalább akkora öröm volna, mint a világbajnoki cím.

Címkék#lufi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!