Sümeg

2017.08.06. 09:30

Megelevenedtek az ősök a sümegi Jakab-napokon

A Jakab-napok, az érett bor és a vadászat ünnepe harmadik napjának csúcspontja a látványos történelmi felvonulás volt.

Tóth B. Zsuzsa

A középkorban a Balaton-felvidékről, a Káli-medencéből szállították Jakab napra a bort a királynak és Királyi Tanács tagjainak, a sümegi püspöki Palotapince is helyet adott ennek a bornak. A Jakab napi borünnep a Balaton-felvidék és Pannónia szellemét méltatta, az 1000 éves Sümeg és az azt megelőző történelmi korok megidézésével. A felvonulás három témakörben ünnepelte a Jakab napot. A vadász hagyomány és kultúra bemutatásával, a borkultúra ápolói, a borrendek felvonulása és bemutatkozásával, a Sümeg és vidéke történelmi korait és az ezeréves Sümeg történelmét bemutató jelmezes felvonulással.

A Jakab-napok harmadik napjának látványos eseménye volt a történelmi felvonulás a városközpontban

A felvonulást Sümeg város zászlaja nyitotta, a lobogót a Radetzky Huszár Hagyományőrző Egyesület huszára vitte. A 83 éves múltra visszatekintő Sümeg Város Fúvószenekara hangulatos indulókkal színesítette a felvonulást. A vadászati kultúrát a felvonuláson a Magyar Vizsla Klub Egyesület elnökségének tagja, Máramarosi Anna aranykoszorús tenyésztő és barátai mutatták be kutyáikkal. A felvonulás délelőttjén az agárkutya futtatást az Agarász Egyesület szervezte és mutatta be sok érdeklődő előtt. A felvonuláson Keresztes János, a Magyar Agarász Egyesület Országos elnöke és barátai mutatták be a kutyáikat, a sólyommal történő vadászatot, mint ősi magyar vadászati módot, hungaricumot ismerjük. A solymászatot Győrffy Villám András és családja műveli, ők ugyancsak bemutatkoztak az ünnepen. Az érett borok ünnepén a borrendek is felvonultak. A város ezeréves történelmét idézve a római kort a Legio Brigetio komáromi-szőci hagyományőrző egyesület mutatta be emlékezve a vidék pannon ősiségére. Attila birodalmának idejét, a hun kultúrát a Csókakői hunok két napon át hirdették. A germánok több, mint száz évig tartózkodtak Pannóniában, de megtartani nem tudták. A kort a Norde Gard Hagyományőrző Egyesület ápolja és mutatta be, nem csak megjelenésében, hanem harcukban is. A honfoglalás korát a Bakonykoppányi Hagyományőrző Egyesület idézte fel, ápolva a honfoglalás kultuszát. A reneszánsz korba repítette a rengeteg érdeklődőt a Bandiera Zászlóforgató és dobáló együttes, amelynek tagjai Agárdról érkeztek és a felvonulás után látványos bemutatóval kápráztatták el a közönséget. Mátyás és a Vetési püspök korát képviselte a királyt lóháton megszemélyesítő Sasvári Sándor színművész, oldalán nápolyi aragóniai Beatrix-szel. A királyt lovas testőrség kísérte, a királynét udvarhölgyei. A végvári kort Gyula vezér és végvári vitézei, a Csobánc Váráért Hagyományőrzők elevenítették fel, harcászatukból is ízelítőt adva. A három részre szakadt Magyar Királyság időszakából hintón érkezett Sümegre Bosnyák István püspök, aki kiváltságlevélben biztosított szabadságot a sümegieknek, katonáskodás fejében. A török kornak a háborúskodás ellenére maradt egy kedves emléke, melyet a sümegi hastáncos leányok mutattak be. Rákóczi emlékét, a magyar szabadságküzdelem szimbólumát a "Rákóczi szövetség" mozgalom műveli ma is. Emlékét a város és amint az a felvonuláson kiderült, a Bakonykoppányi Hagyományőrző egyesület ugyancsak ápolja.

Az egyes korok legnevesebb személyiségei is megelevenedtek, Mátyás király bőrébe Sasvári Sándor színművész bújt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A barokk korból Padányi Bíró Márton és Franz Anton Maulbertsch személye ugyancsak megelevenedett a felvonuláson. A kor felszabadult szellemiségét a sümegi Aktív nagyik klubja tagjai ápolják. A reformkorra, a szabadságharc idejére, Kossuth Lajosra és a sümegi honvédekre, a zalai 56-os zászlóaljra ugyancsak emlékeztek a résztvevők. Hintón gurult be Deák Ferenc "a haza bölcse", és a nyírlaki gróf Tarányi József, Zala vármegyei alispán, az ő sógora köszöntötte a vendégeket. A polgárosodás korába lépve emlékeztek az Eitner családra, Darnayra, a kor nagypolgáraira, de Ramassetter Vincéről és Kompanik Zsófiáról sem feledkeztek meg. Somlóvásárhely, Sümeg és Badacsonytomaj Önkormányzatai megállapodást írtak alá 2016-ban a Jakab napon, hogy vidékeik közös kultúráját összefogva együtt jelenítik meg mint turisztikai értéket, Ramassetter és Kisfaludy szellemében. Őket is köszöntötték, amint az általuk alapított intézmény óvodásait szintén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!