Sümeg

2014.02.01. 15:00

Mesebeli sellők az oviban

Sümeg - Oszkai Réka keramikus munkáiból nyílt kiállítás a Kompanik Zsófia Óvodában a napokban. A gyerekek kedves műsorral köszöntötték az alkotót.

Szijártó János

Amint az a helyszínen elhangzott, Oszkai Réka örömmel tett eleget az intézmény felkérésének, ugyanis régi, jó kapcsolat fűzi az óvodához. Idejárt ma már középiskolás fia, Péter és a felső tagozatos lánya, Virág is ebben itt töltötte ovis éveit. Kifejtette azt is, hogy régóta agyagozik, és számos kiállításon van már túl. A gyerekekkel szakköri keretben ismertette meg az agyagformálás szépségeit, tündérek, manók, babák készültek az ilyen alkalmakon. A most megnyitott tárlat a sellőket mutatja be az apróságoknak, a mesék birodalmába kalauzolva őket. Az alkotások érzékletesen mutatják be a sellőkből áradó szépséget és nőiességet, bár a gyerekek kétségtelenül a meséken keresztül ismerkedhettek meg a sellőkkel.

A megnyitón a Katica csoport óvodásai adtak kedves, szívből jövő verses, dalos műsort, majd Csurgó Torda virággal mondott köszönetet az intézmény nevében a keramikusnak.

Oszkai Réka sümegi keramikus az egyik kis óvodással és a sellőkkel a minapi kiállításmegnyitón (Fotó: Szijártó János)

Oszkai Réka a szülői házban megszerette a képzőművészetet. Folyamatos fejlődését ma már nem csak Sümegen, Veszprém megyénkben, hanem széles körben, többen között a fővárosban is ismerik, figyelemmel kísérik. Réka már gyermekként sokat rajzolt, festett, szívesen formázott gyurmából. Kaposváron tanulta a keramikus szakmát. Gimnáziumi évei alatt kezdett az agyaggal dolgozni, majd megtanulta a kerámiaformázás alapjait. Mindig is elbűvölte a csodálatosan formázható agyag, annak egyszerűsége, finom tapintása. Belekóstolt a fazekasságba, korongozott is, de ma már jellemzően figurális alkotásokkal foglalkozik.

Kedvenc stílusirányzatai közé tartozik az impresszionizmus és a szecesszió. Oszkai Réka egyedi stílusa egy szecessziós álomvilágként is értelmezhető, amelyben főként nők, asszonyok élnek kedvesen, bájosan, szép ruhákban. A női lét csodálatos megjelenítése egyértelműen komoly hatást gyakorol Réka művészetére, s ez a most kiállított sellőfigurákon is látható.

A Sümegen élő keramikus a Dunántúl számos településén mutatkozott meg alkotásaival. Sümegen kívül többek között Ajkán, Szentkirályszabadján, Halimbán, Megyeren, de Budapesten is járt. A tárlatok nagyobb része önálló volt, látszik, hogy szívesen hívják a szervezők. Nem véletlen, hiszen hölgyalakjaival, manóival egyfajta színfoltjaja a kiállítótermeknek. Vidámságot, érdekes, bármely korosztály számára nézhető, élvezhető mesevilágot teremt agyagból álmodott alkotásaival.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!