Sümeg

2011.12.05. 09:28

Nevelhet is a mese

Sümeg – A népmesék évszázadokig a felnőtteknek szóltak, életük fordulópontjain tanították őket, felkészítették a következő életciklusra.

Szijártó János

Erről az Adni öröm címû adventi programsorozat első rendezvényén Boldizsár Ildikó meseterapeuta beszélt Sümegen a városi könyvtárban. Hozzátette, az utóbbi száz évben lett a mese igazán a gyerekeké. – A mesék egykor felkészítették a kamaszokat arra, hogyan váljanak valódi nôvé és férfivá, a családalapítás idején a párválasztásra, majd arra, hogyan legyenek jó szülei gyermekeiknek – hangsúlyozta Boldizsár Ildikó. Minden élethelyzetnek, a gyásznak, az örömnek, a szegénységnek, a betegségnek, az elmúlásnak is voltak meséi.

A mai kor embere már nem is érti azok szimbólumrendszerét, ugyanis bezárultak a lelkünkben azok az utak, amelyek a megfejtéshez vezettek. A meseterapeuta elmondta, hogy a paloznaki meseterápiák központjában nehéz sorsú, bántalmazott állami gondozottakkal is foglalkozik, immár komoly eredményekkel. Úgy vélte, hogy hatásosabb a kisgyermek számára fejből mesélni, mert úgy a mesemondó tudja tartani a kicsivel a szemkontaktust, látja, mire hogyan reagál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!