Sümeg

2017.03.17. 18:54

Paktum irodát nyitottak

Sümeg-Mintegy 451 milliós projekt első lépéseként adták át a Városházán a Paktum irodát, amely 2020 május végéig legalább háromszáz dolgozó elhelyezkedését segíti.

Tóth B. Zsuzsa

A munkaerőigények feltárását, a munkaerő kereslet és kínálat összehangolását célzó iroda léte mérföldkő lehet a sümegi és devecseri járásban, ahol még mindig magas a munkanélküliek aránya.

Az iroda megnyitó ünnepségén Végh László polgármester úgy fogalmazott, hogy az jelentős mérföldkő sümegi és a devecseri járás történetében.

-          A 450 milliós projekt első lépéseinél vagyunk, az iroda nagy hasznára lehet a két kistérségnek. A sikere sajtunk múlik, és azokon, akik a megvalósításért felelnek. Néhány éve is a sümegi járás úgy volt nyilván tartva, mint a nyugat- és közép-Dunántúlnak azon része, ahol nagyon nagy a munkanélküliség. A ráta ma már nem kiugróan magas, de még van tennivaló. A gazdaságfejlesztés és ipartelepítés mellett ez a projekt is sokat segíthet, hogy az álláskeresőket helyzetbe hozza és találjanak munkát – tette hozzá. Györkös Nikoletta a sümegi járási hivatal vezetője beszédében elmondta, hogy a Veszprémi Kormányhivatal konzorciumi tagként vesz részt a pályázat megvalósításában, amelynek legfőbb célja és feladata a munkaerő igények feltárása, a munkaerő kereslet és kínálat összehangolása. A paktum megvalósítása során a kormányhivatal elsődleges feladata a célcsoport, az álláskereső, hátrányos helyzetű személyek és az inaktívak képzéséhez és foglalkoztatásához kapcsolódó tevékenységek ellátása, támogatások nyújtása, lehetőséget teremtve ezzel az elsődleges munkaerőpiacra történő visszajutásra.

Györkös Nikoletta, Végh László és Kovács Szilvia a Paktum irodában

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

-          A szakképzett munkaerő megléte, rendelkezésre állása elengedhetetlenül fontos mindkét térséget érintő hátrányok leküzdésében. Megfigyelhető, hogy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai sok esetben nem tudják a beérkező munkaerőigényeket szakképzett regisztrált álláskereső hiányában kielégíteni. A munkáltatói igények kielégítéséhez megfelelő munkavállalót ajánlhat és közvetíthet a paktum és az annak keretében megvalósuló képzések sora. Fontos, hogy azokat célzottan szervezzék, azaz olyan szakmai ismeretek átadása történjen, amelyekre valóban van igény és amelyek szükségességét a feltárt munkaerőigények is igazolják – mondta.

A képzési és foglalkoztatási programok megvalósításában a Veszprém Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai aktívan közreműködnek és minden segítséget megadnak, ami a projekt eredményes végrehajtásához kell.  Az összehangolás mellett a munkáltatói igényeket kielégítő képzéseket indít a kormányhivatal.

Kovács Szilvia, a paktum iroda koordinátora szerint a projekt célja, hogy legalább 291 fő állás keresését segítse. Jelenleg a szakmai előkészítési szakaszban van, folynak az igény felmérések, hogy kiderüljön, a munkáltatóknak milyen szakmai képzettségű dolgozókra van szükségük és az álláskeresők milyen kompetenciákkal rendelkeznek.  A partnerek bevonása előtt állnak, önkormányzatok, vállalkozások partnerségét keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!