baráti kör

2017.10.19. 16:33

A százéves öregdiák is üdvözölte a találkozót

Hetyei Tibor, a sümegi Kisfaludy gimnázium legidősebb, 82 éve érettségizett egykori diákja üdvözletét adta át az Öregdiákok Baráti Köre elnöke, Kaiser Mihály az október 14-én tartott találkozón.

Tisler Anna

Kaiser Mihály szólt a baráti kör céljairól Fotó: Tisler Anna

Hetyei Tibor májusban töltötte be 100. életévét. Kaiser Mihály köszöntőjében elmondta, a kör célja, hogy az egykori diákok érettségi után se szakadjanak el iskolájuktól, segítsék az intézményben folyó oktatómunkát, támogassák a tehetséges diákokat. Az öregdiákok számos könyvvel gazdagították a gimnázium könyvtárát. Kaiser Mihály figyeli az aukciók kínálatát, és ha sümegi vonatkozású anyagot talál, megvásárolja. Az öregdiákok minden tanév végén megjutalmazzák az általuk kiválasztott tantárgyból legjobban teljesítő diákot. Az elnök az utazás-turizmus fakultáción tanuló diákok elismerésére létrehozta Az Év Idegenforgalmi Reménysége- díjat, amely egy évre szóló Magyar Idegenvezetők Szövetsége-tagsággal jár. A találkozón elhangzott, már heten kapták meg az elismerést, és hatan érettségi után idegenforgalmi szakirányban tanultak tovább.

Kaiser Mihály szólt a baráti kör céljairól Fotó: Tisler Anna

- Az iskolában folyó oktatás minőségét jelzi, hogy az itt végzett szülők gyakran íratják gyermekeiket is a sümegi középiskolába – mondta az elnök. – Ismerünk két családot, ahol három generáció érettségizett Sümegen. A baráti kör elődjét alapító Hertelendy Zsigmond, majd fia és unokája, Zsuzsanna, aki 50 éve szerezte meg az érettségi bizonyítványt, valamint Darnay Kálmán muzeológus, régész, író, akinek unokája, László, vállalva a kollégiumi életet, Budapestről jelentkezett ide.

A találkozón a kör tagjai megemlékeztek tiszteletbeli tagjukról, Mádl Ferenc köztársasági elnökről. Unokaöccse, Buvári Tamás a családról írt könyvéből olvasott fel részletet. Az öregdiákok kutatják az egykori igazgató, Homér Hanna életét. Az elnök kérte, akinek bármilyen információja van, juttassa el hozzá. A baráti kör tagjai évente kétszer találkoznak, ősszel Sümegen, tavasszal Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!