Sümeg

2011.10.10. 10:51

Szüret a várhegyen

Sümeg – Egy 1588- as irat már megemlíti a várhegy oldalában található szőlőket. A bor kiváló minősége nem lehet kétséges, hiszen a meredek déli lejtő ideális a szőlőművelésre.

Varga Ibolya

Egly Márk és Magyar Tamás ötlete volt, hogy régi magyar fajtákkal telepítsék be újra a területet. Legnagyobb mennyiségben olaszrizling és furmint nevelkedik, de mellettük nyolc más régi magyar fajtát is telepítettek, például góhért, bakatort, csókaszőlőt. Ezeket hagyományos módszerekkel művelik, kézzel, hiszen a meredek lejtőre a gépek nem tudnak fölmenni, és kézműves módszerekkel készítik a bort is.

Az ültetvényt levendulával ültették körbe. Idén először hozott nagyobb mennyiségű termést a történelmi szőlőültetvény. Szeptember végén szüretelték a termést. Tavaly már jelképes mennyiségű, 20–30 kiló szőlő termett, idén 300–400 kilót dolgozhattak fel. A kedvező őszi időjárás miatt előrehozott szüretet tartottak, aminek a megszervezése nehéz feladat volt. 

A  meredek területen minden szüretelőnek meg kellett tapasztalnia, hogy miként tud megállni munka közben, és hogyan helyezze el a vödröt, hogy ne boruljon fel. A termés lehordása volt a legkeményebb feladat. A puttonyban egyszerre 40 kiló szőlőt vittek le a hegyoldalban várakozó traktorhoz. A Palotapincében dolgozták fel a fürtöket. A bort a pincében bárki megkóstolhatja, de bolti forgalomba nem kerül, mert ahhoz kicsi a mennyiség. A pince üzemeltetői szüretkor bemutatót tartottak az óvodásoknak arról, hogyan lesz a szőlőből gyümölcslé, majd később bor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!