Sümeg

2009.03.26. 03:29

Végre lesz elkerülő útjuk

Veszprém - Amire évek óta vártak, végre kézzelfogható közelségbe került. Ha minden az elképzelések szerint alakul, a jövő év második felében megkezdődhet a 82-es út Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő szakaszának építése.

Tremmer Tamás

Nem volt könnyű menet elérni, hogy megépülhessen a 82-es út Gyulafirátótot, Kádártát elkerülő szakasza. Sok munkába, időbe és energiába került, mire sikerült megpuhítani a Honvédelmi Minisztériumot, járuljon hozzá, hogy a gyakorló lőtér szélén elhaladhasson az elkerülő út egy szakasza. 

Minderről Pál Béla MSZP-s országgyűlési képviselő számolt be gyulafirátóti lakossági fórumán a napokban, ahol Galuska János, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási igazgatója személyében szakmai támasza is volt. 

A képviselő elmondta: tudja, hogy a helyiek évtizedek óta szenvednek az egyre növekvő átmenő forgalomtól. A megépült lassító-szigetek jók, azonban inkább csak átmeneti megoldásként foghatók fel, ezért dolgoztak olyan sokat az elkerülő út megépítéséért. 

Amikor már úgy érezték, hogy révbe értek, a HM a lőtér miatt közbeszólt. Újabb köröket futottak, míg végre elérték, hogy az elkerülőt a honvédség átengedi, így 5,5 kilométer hosszban megépülhet a két települést elkerülő 82-es útszakasz. 

Galuska János arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy jelenleg tervezik az elkerülő utat. Ha minden az elképzelések szerint alakul, a jövő év második felében megkezdődhet a beruházás, amit 2012-ben adhatnak át.

Az elkerülő a település északi oldalán, a honvédségi aluljáró és a városrész között indul. A honvédségi területek érintettsége miatt az elkerülő egy szakaszon a honvédségi út alatt megy át, de külön szintű lesz a vasúti kereszteződés is. 

A hajmáskéri mellékúton körforgalmat építenek. Az út a legközelebbi ponton is minimum száz méter távolságban lesz a házaktól. A nyomvonaltervet a lakosságnak több ízben lesz módja véleményezni. Arra törekszenek, hogy mihamarabb, a nagy többség számára elfogadható megoldás szülessen.

A lakosság megkönnyebbüléssel fogadta a bejelentést. Az aggodalom csupán addig tartott, amíg a szőlőtulajdonosok meg nem győződtek arról, hogy ezután is kijuthatnak kertjeikbe, nekik szintén körforgalom épül.

Kiderült az is, a városrész jól jár, de Kloó László kárvallottja lehet a beruházásnak. Az állattenyésztéssel foglalkozó férfinak Gyulafirátót hajmáskéri oldalán van földterülete, és az út tervezett nyomvonala éppen kettészeli birtokát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!