Sümegprága

2017.06.12. 19:55

A faluszéli árnyas ligetben talált otthonra a program

SÜMEGPRÁGA Ma, amikor szakmák vannak eltűnőben és újak jönnek létre, sok helyen mégis megmaradnak az értékek, amilyen a fazekasság is.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke a XXIV. Fazekas-találkozót, a népművészeti kiállítást és vásárt vasárnap.

A politikus hangsúlyozta, hogy azok a települések fejlődnek igazán, amelyek valamilyen egyediséget tudnak felmutatni. Sümegprága pedig ilyen község. Hujber Csaba polgármester arról beszélt, hogy nagy dolog ma egy mindössze hatszáz lelkes településnek ennyi éven át fenntartani egy olyan eseményt, mint a hagyományos fazekas találkozó.

Miután tavaly már a sportpálya melletti ligetben szervezték a rendezvényt, bebizonyosodott, hogy ez a legmegfelelőbb helyszín a népszerű találkozó számára. A falu szélén fekszik, csendes, szép környezetben. Az árnyat adó fák alatt bőven van hely a standoknak, a pálya mosdója pedig pár lépésre van.

A település lakói a közmunkásokkal tűzrakó helyeket, szaletliket alakítottak ki, terméskőből színpad épült, és faházakat állítottak fel az árnyas liget területén.

Tóth Gergelyné fazekas (balról) kerámiái iránt egész nap nagy volt az érdeklődés Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azóta családi és közösségi események kiváló helyszíne is a liget, szívesen piknikeznek ott baráti körök, hasznosan töltik szabad idejüket az óvodások, és esküvőt is szerveznek a romantikus környezetben. Idén több mint húsz fazekas, népművész mutatta be szebbnél szebb portékáit. Érkeztek keramikusok Pécs és Budapest környékéről, Vas megyéből, de közelebbről is. Fafaragó, szalmafonó, tűzi-kovács mutatta be legszebb munkáit.

Többek között szörpkészítő és lekvárfőző kínálta a vendégeket. Délután korongozó- versenyen tehették próbára magukat a látogatók, de bemutatkoztak a helyi Aranyalma Óvodában cseperedő gyerekek, a sümegprágai Kalász tagjai, és a helyi Huncut Szemek Tánccsoport is elhozta koreográfiáit. Bemutatkozott a Gyenesdiási Dalárda és a Gyenesi Négyes, a bókaházai Bokréta Népdalkör. A legkisebbek kedvét kereste műsorával Domonkos Béla bábművész, valamint az ismerős dallamokat felvonultató várpalotai Mézengúzok gyerekzenekar. Pónilovaglás és népi fa-játékok sora ugyancsak várta őket. Színesítette a programot a zalalövői Salla Néptánc-együttes, majd a Somló Banda műsora és táncház zárta a népszerű találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!