Szentbékkálla

2015.05.12. 12:17

Felújítják a kőkereszteket Szentbékkállán

Szentbékkállán és környékén található tíz kőkeresztből mostanra hetet újítottak fel összefogással. A kereszteket a napokban szentelte fel Balogh Árpád atya.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Molnár Endre polgármester arról beszélt, hogy az Önkormányzat 2013-ban közzé tett adománygyűjtő felhívására összefogtak a lakók, elszármazottak, vállalkozók, sőt, a svájci testvértelepülésen, Dürntenben élők szintén. Így a történelmi kőkeresztek nagy része megújulhatott mostanra.

- A kőkeresztek féltőn vigyázzák és védik nemzedékek útjait. A szentbékkállaiaknak és az idelátogató vendégeknek egyaránt fontosak és kedvesek, mint tradíciónk és identitásunk jelei. Az első kereszt 2013-ban újult meg, eddig hét készült el, köztük az Öreg-hegyi kút is – mondta a polgármester. Az elkészült keresztek közül az utóbb felújított négyet szentelték és avatták fel most. A település vezetése pedig bízik benne, hogy a még felújításra váró két kereszt és a szentháromság emlékmű felújításához sikerül elég adományt gyűjteniük, hogy 2016-ban egy hasonló ünneppel zárhassák le a projektet.

Az ünnepség a vásárdombi keresztnél kezdődött, ahol egykor a falu vásárait rendezték. Az 1888-ban emelt kőkeresztet Janka János állíttatta, mostanra azonban jelentősen leromlott az állapota. Bodor István restaurálta, miként a többi feszületet is. Így egykori szépségükben állnak az utak mentén. Az ünneplők a körmenetben a köveskáli faluvégen, a faluközpontban és a kőtengerhez vezető út mentén álló keresztet avatták még fel a helyi kórus közreműködése mellett. Az ünnepségre a településre érkezett Dürnten küldöttsége is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!