A szerkesztő ajánlja

2013.08.07. 17:03

Jegyzet - Kórházi folyosón

Van egy perc, amikor gutaütötten áll a délután, állítja Maraquez, a sziesztázás szent intézményét méltatva. Amikor a falevél sem rezzen, s még a legyek is halkabban zümmögtek a rekkenő hőségben, a déli verőn minden elcsendesül, kiürülnek az utcák mindenki sziesztázik. Nálunk ilyenkor munkaidő van. A kórházban különösen.

Gombás Gabriella

Délután egy óra múlt. A hosszú folyosón várakoznak a járóbetegek, akinek jutott hely ül, mások ácsorognak. A rekkenő hőségben nincs sok kedvük beszélgetni, de azért megtudják egymástól, ki mióta várakozik. Tizenegy órára kapott időpontot, mondja egy idős hölgy, a másik kikerekíti a szemét, őt ugyanis 12-re rendelték be. Az orvos nincs a rendelőben. Ki tudja hány fekvő beteget kell ellátni a kórtermekben. Ezt is megbeszélik, hogy azért van ez így, mert külföldre mennek az orvosok. Kinn tízszer ennyit kereshetnek, közli egy úr, ismer ilyeneket. Itt sem halnak éhen, így a másik, és napirendre kerül a hálapénz is. Hogy mennyi? Hát attól függ.

Pihegnek, legyezik magukat. Kereszthuzatot csinálnak a folyosón, ami némileg megkeveri a beszorult levegőt. Egy ápolófiú kerekesszéken betol a folyosó végére, kórházi hálóingben egy idős hölgyet. Szótlanul ott hagyja. Gyér ősz haját a forró szél cibálja, szemérmesen begombolni igyekezik az inget a mellkasán, takargatja a fél lábát, rosszul látó szemeit törölgeti. Újabb kórházi beteget tolnak a folyosóra. Tájékoztatják, hogy a doktor még nem érkezett meg. Azután még egy tolókocsi érkezik, újabb betegek, fél kettő. Senki nem morog, felcsillan a remény is, mert az orvos jön, de ismét elmegy.

A folyosó közepén levő ajtón két ápoló betol egy kerekes kórházi ágyon fekvő, szemlátomást súlyos beteget. Körülnéznek, szemrevételezik a helyzetet, majd udvariasan megkérik a várakozókat, hogy ürítsék ki a folyosót, mert az ágy nem fér el az ülő várakozók lábától, a doktor rendelője pedig az utolsó, a folyosó végében. Szorongó félpillantást vetve az ágyon csukott szemmel fekvő sápadt emberre, mindenki kimegy. Az ápolók a kerekesszékben ülőket is kitolják a középső ajtón, majd ugyanezen az keresztül bemanőverezik a kórházi ágyat. Aztán végig a folyosón, ám amikor kinyitják a rendelő ajtaját már nyilvánvaló, hogy az ágy szélesebb mint az ajtó, nem fér be. Azért megkísérlik egy kis ide-odázással, lengedezik az infúziós zacskó, igen kevés hiányzik, de nem megy, így kihátrálnak az ággyal oda, ahonnan jöttek. A nép visszaszállingózik, mindenki visszaül a helyére, szorongatják a papírjaikat, a tolókocsikat is visszatolják, a forró szél néha még kellemes is. Egy hölgy úgy dönt, neki ebből elege van, jól hallhatóan közli, hogy van ám magánrendelés is a világon, és elhúz a folyosón.

Van bizony, morognak a többiek, annak, aki teheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!