A szerkesztő ajánlja

2014.03.20. 18:41

Széljegyzet - Megújulásra várva

A tavaszt mindig a megújulás, a kikelet, a fejlődés évszakának tekintjük.

Barták Péter

Ez nem csupán az évszak jellemzői, a melegedő időjárás, az egyre hosszabb nappalok, a természet ébredése miatt van így. A hosszú téli esték, a hűvös, szeles idő miatt az embereknek is elfogy a tartalékuk, türelmük. Egyre izgatottabban várják, mit hoz a jövő, a következő pár hónap, mire végre megérkezik a nyár. Az elmúlt években különösen nehéz volt kivárni a kivilágosodást, a fejlődést, a megújulást. A mögöttünk hagyott gazdasági válság 2008 óta szorongatta a vállalkozásokat, megkeserítette a családok életét. A hétköznapok munkája már-már reménytelenségbe fulladt, az emberek egyre sötétebben látták a helyzetüket. Aztán mintha tavaly év végére megfordult volna valami.

A korábbi pályázati pénzek nyomán elkezdődött beruházások termőre fordultak, látványos eredményekben öltöttek testet. Megszépült városi területek, új funkciót kapott épületek, komfortos terek, egyre kényelmesebb, biztonságosabb utak vesznek körül bennünket. Az iparban, a termelésben is mintha mozdulna valami. Hétről hétre csarnokokat, megvalósult fejlesztéseket, előremutató, munkahelyteremtő beruházásokat avatnak. Különösen az export-orientált vállalatok, vállalkozások vannak egyre jobb kereskedelmi környezetben. Úgy tűnik, tényleg van bizakodásra ok, hogy véget ért a válság. Van remény a belső kereslet élénkülésére is, és talán elmondhatjuk: érdemes optimistán tekinteni a jövőbe. Ha az Európai Unió is képes lesz a gazdaság hatékonyságának növelésére, a piac élénkítésére, a leszakadók felzárkóztatására, még egészen jól is kijöhetünk az elmúlt évek minket általában elmarasztaló politikájából. Ha így lesz, csak nyerhetünk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!