A szerkesztő ajánlja

2016.03.13. 20:17

Az ünnep, ami összetart

Kevés magyar ember van, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra ne megindulva és büszkeséggel gondolna. Ez az ünnepünk nemzeti önazonosságunk fundamentuma.

Németh F. Bernadett

Ünnep, amely képes felülemelni minket vitákon, pártokon, nézeteken, hovatartozásokon. Ünnep, amely összetartja ezt a nemzetet akkor is, amikor látszólag nagy a széthúzás, akkor is, amikor úgy tűnik, nehéz közös kapcsolódási pontokat találnunk, akkor is, amikor a történelem újabb és újabb kihívások elé állítja ennek a kis országnak a népét.

Mi lehet hát a titka az 1848. március 15-én kezdődött forradalomnak, amiből évre év erőt meríthetünk? Becsület, tisztaság, önzetlen hazaszeretet - súlyos, nagy szavak. Értékek, amelyeket a márciusi ifjak oly komolyan vettek, hogy vérüket, életüket is tudták adni érte.

Van-e ma Magyarországon három ilyen érték, ami mögé képes lenne az ország minden viszályt, nézeteltérést, sértést és sértődést félretéve, egy emberként felsorakozni? Van-e még bennünk valami hős szabadságharcos elődeink önfeláldozó hazaszeretetéből? Kimondjuk-e egyáltalán az ünnepnapokon kívül: haza? Vagy félünk ettől a súlyos szótól, amelynek jelentését oly nehéz elmagyarázni, csak a szívünk legmélyén érezzük valódi jelentőségét.

Amikor ezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ, újra egy megbonthatatlan és erős nemzet leszünk.Ideje lenne hát a válaszkeresének, mert a történelem újra kopogtat. Európa újra forr: az eddigi határok megszűnőben, a világunkat működtető modellek, intézményrendszerek leomlóban vannak. Recseg-ropog a közös építmény, melynek falainál valami teljesen új készülődik. Ha nem találjuk a válaszainkat, az összedőlő építmény maga alá temet. A magyarok Istene segít-sen bennünket, hogy ne így legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!