A szerkesztő ajánlja

2017.01.16. 20:15

Riporterek és szakértők

A népek vándorlása nem csak világjelenség. Mikrokörülmények között is gyakran előfordul.

Kellei György

Például ilyen a magyar televíziós sportcsatornák közötti riporteri cserebere. Hogy ne bántsak meg senkit sem önérzetében, kerülöm a neveket. Kizárólag az összteljesítményre fókuszálok. Mindenkinek meg kell élni valahogy, s ebben a kollektív igyekezetben szemlátomást mellékesnek tűnik, ha valaki totál alkalmatlan a vállalt pályára; megjelenése, habitusa nem vonzó (legyen akár elismert, egykori sportoló), és kivetnivalót hagy maga után a beszédkészsége, nyögdécsel vagy hadar.

Amikor híre ment a csatornák átrendeződésének, néhányan átigazoltak a gyakoribb szereplési lehetőséget és jobb keresetet ígérő szerkesztőségekhez. Eddig a partvonalon faggatták az edzőket és a versenyzőket, most műsorokat vezetnek, szakértőket interjúvolnak. Mi, sportbolond nézők viszont nem igazán jártunk jól. Az új arcok és a homályból a fényre elősomfordáló riporterek, kommentátorok a szürkeség árnyalatait hozták magukkal.

A meghívott szakértők pedig tovább rombolják a nívót. Kivételek persze akadnak. Az intelligens kézilabdaedzők, beleértve a bájos Tóth Tímea egykori válogatott kézilabdázót, lepipálják a favorizált válogatott focistákat. Elképzelni sem tudom, hogy miért ültetnek be a stúdióba önálló gondolatokkal nem bíró, a semmitmondásokban fuldokló, az „én azt gondolom" kijelentéseket szajkózó fiatalembereket. A kiöregedettek sem különbek, legfeljebb közülük nem mindenki próbál átsunnyogni a valós helyzetek kritikáján, bírálatán. Ám aki mondvacsinált címen „föntről" is kapja a pénzt, fényezésben többszörösen lekörözi a régi filmekből ismert amerikai cipőtisztító srácokat. Akkor szoktam igazán jól szórakozni, amikor a Puhl Sándor és Hegyi Iván társaságában értékelő szakértők jobbra-balra forgatják a fejüket, attól tartva, hogy a két vérprofi rápirít fals értelmezésükre.

A profizmus és az önkritika hiánya folyamatosan bosszantó. Elharapódzott a szószátyárkodás, halmozzák a felesleges és emészthetetlen adatokat és információkat, hanyagolva a lényeget. A fokozatosan kivéreztetett SportKlub szpíkerei a Spíler Tv-nél találtak betevő falatra. Felváltva, lelkesen nyomják az angol labdarúgó-mérkőzéseket.

Egyre azt várom, hogy egymás közt megegyezzenek Theo Walcott nevének kiejtésében. Az Arsenal klasszis csatára megérdemelné a pontosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!