Szigliget

2014.09.03. 11:20

Megújul a szigligeti alkotóház év végére

Szigliget - Mintegy négyszáznegyven millió forintból újul meg a szigligeti alkotóház, a munkálatok várhatóan az év végére befejeződnek.

Szijártó János

A beruházás jelenlegi helyzetéről, az előzményekről dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót a szigligeti alkotóházban. Hornyák Tibor elmondta, hogy több alkotóházakat tartanak fenn, így Hódmezőváésárhelyen, Kecskeméten, Szentendrén.

Hornyák Tibor (balról),  Dr. Hoppál Péter és L. Simon László tartott tájékoztatót Szigligeten az alkotóházban szerdán (Fotó: Szijártó János)

Szigligeten a felújítás eredetileg 300 millió forintos támogatásból és 90 millió sajáterőből indult, amihez később még további forrást kaptak. A közbeszerzésen három cég adott be érvényes pályázatot, közülük választották ki a nyertest. Kifejtette, hogy a műemlékvédelmi engedély alapján a tervek az 1914-15-ös állapotot visszaállítását irányozták elő. Már megtörtént a nyílászárók cseréje, a gépészet felújítása, létrehoztak egy társalgót, és közel 85 személyt tudnak egyidejűleg elhelyeni. Nőtt a komfort, immár minden szobához fürdőszoba is tartozik. Maga az épület 8-9 évvel ezelőtt megújult, most csak kisebb szépítést végeznek rajta, és év végére átadják a teljesen felújított alkotóházat. Elhangzott, hogy a 440 millió forintos keretbe, a teljes bútorozás is belefér, és néhány kisebb munka. Egyebek között fogadóépületet akakítnak ki egy garázsból, nyitnak egy kávézót, felújítják kerítést és az arborétum is látogatható lesz. 

L. Simon László államtitkár arról szólt, hogy gyakran járt itt, évtizedek óta ismeri a helyet, a környezetet, amelyhez érzelmileg is kötődik. Mint kifejtette, stratégiai célnak tekintette, hogy méltó körülmények között fogadhassák itt a művészeket, s ezért döntöttek a felújítási programot elindítása mellett. Dr. Hoppál Péter azt hangsúlyozta, hogy az állam és a kormányzat elkötelezett a kortárs művészetek iránt. A kastélyfelújítási program is ezt igazolja, amelynek egyik ékköve a szigligeti alkotóház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!