Szigliget

2015.03.16. 11:41

Strandminősítés és szúnyogirtás - Közgyűlést tartott a Balatoni Szövetség

Szigliget – A Balatoni Szövetség idén megújítja a Kékhullám minősítést és megválasztják a családbarát, a kerékpáros barát, a legsportosabb strandot és a legjobb szabadstrandot.

Tóth B. Zsuzsa

Az éves közgyűlésen Balassa Balázs elnök adta át a Balaton Díjakat. Elismerésben részesült Bartsch János, a „Mozdulj Balaton” főszervezője és Schildmayer Ferenc, Balatonalmádi nyugállományú alpolgármestere. Lázár János, a Balatoni Szövetség korábbi titkára postumus díjat kapott – tudtuk meg Balassa Balázstól. Az ülésen az elnök hangsúlyozta a tagság bővülésének fontosságát. Egyre több önkormányzat, szervezet és egyesület jelezi, hogy szívesen kapcsolódna a szövetséghez.

A Balatoni Szövetség feladatával kapcsolatban elhangzott, hogy az a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó önkormányzatok érdekképviseletének ellátása. Az önkormányzatok érdeke, hogy a térség a természeti és kulturális értékek megőrzése mellett zavartalanul fejlődjön. Az üdülőkörzet területén élők és a térség önkormányzatai tapasztalják a helyi problémákat. A szövetség közreműködik az önkormányzatok és a döntéshozók közötti minél hatékonyabb kommunikációban. Ezért is örömteli, hogy Balatonendréd, Káptalantóti és Ordacsehi belépési szándékát támogatta a közgyűlés, így bővült a tagság. Veszprém Megyei Jogú Város kérelméről ugyancsak döntöttek. Veszprém pártoló tagként lép be a Balatoni Szövetségbe.

A Kékhullám zászló strandminősítéssel kapcsolatosan a tagok megegyeztek abban, hogy meg kell újítani a kiírást nyárra. A fürdőzők számára a mai minősítési rendszer nem jelent garanciát arra, hogy a Kékhullám zászlóval rendelkező strandok minőségben kiemelkednek a többi strand közül. Idén négy kategóriában különdíjat is kioszt a szövetség. Megválasztják a családbarát, a kerékpáros barát, a legsportosabb strandot és a legjobb szabadstrandot.

A tagok az ülésen a pénzügyi-számviteli adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettség nehézségeire, visszásságait nehezményezték. Tájékoztatást kérnek illetékesektől a szúnyogirtással kapcsolatban, mivel nem ismert az idei irtás költségvetése. Továbbá nem tudni, hogy mely szervezet és milyen mértékben biztosítja a költségeket. A szövetség következő fórumain szó lesz a Balaton Régióban kerékpárútjainak helyzetéről, a fejlesztési elképzelésekről, a háttértelepülések turizmussal kapcsolatos helyzetéről és a közlekedésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!