Weinstein-ügy

2017.10.21. 17:21

Catherine Deneuve nem hisz a zaklatásellenes kampány sikerében

A francia filmsztár együttérez a szexuális zaklatás áldozataival, ugyanakkor megkérdőjelezi a Weinstein-botrány után a közösségi médiában elkezdődött internetes kampány értelmét.

Az Egyesült Államokban közben további sztárok ítélték el a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt filmmogult.

A hatvan éve a pályán lévő népszerű színésznő, Catherine Deneuve a Huffington Post francia kiadásának adott interjúban beszélt arról, hogy a közösségi médiában elindult posztáradatot szörnyűnek tartja.

„Érdekes erről így beszélni? Segít ez? Hozzátesz bármit is? Egyáltalán megoldja a problémát?”

- fogalmazta meg kétségeit. Deneuve ugyanakkor hangsúlyozta, hogy együtt érez a szexuális erőszak áldozataival, és mint mondta, borzalmas a helyzete azoknak a nőknek, akik erről csak ezen a módon tehettek tanúságot.

Egy másik nyilatkozatában viszont, amelyet a BMF televíziónak adott, nem volt hajlandó pálcát törni Harvey Weinstein felett. Kijelentette, hogy nem hoz erkölcsi ítéletet vele kapcsolatban, és úgy gondolja, a „dolgok kiderülnek”.

A The Guardian pénteki cikke szerint Deneuve azt is leszögezte, hogy sem eddig, sem ez után nem mond el semmit arról, hogy maga áldozata volt-e valaha szexuális zaklatásnak vagy erőszaknak.

Az Egyesült Államokban közben a producer újabb áldozata lépett a nyilvánosság elé: Lupita Nyong'o, a 12 év rabszolgaság Oscar-díjas sztárja a The New York Timesban megjelent véleménycikkében idézte fel, hogyan erőszakoskodott vele Weinstein több alkalommal is, még színészhallgató korában. Amikor később a 12 év rabszolgaság premierjén találkoztak, a producer bocsánatot kért tőle. Ő azonban megfogadta, hogy többé nem dolgozik vele – emlékezett az írásban. Nyong'o hozzáfűzte: a történteket azért osztotta meg most a nyilvánossággal, mert amikor ezeket átélte, még nem tudta, hogy csak egyike volt Weinstein áldozatainak, akik most egymás után fedik fel, amit eddig titkoltak.

„Van ereje a számoknak. Köszönöm a nőknek, akik kitálaltak és nekem is erőt adtak ahhoz, hogy a múltam e szerencsétlen pillanatát felidézzem”

- írta a színésznő.

Tom Hanks szerint Weinstein számára már nincs visszaút. Esete végérvényesen vízválasztóvá vált. A történtekről mindenki úgy fog beszélni, hogy Weinstein előtt és utána, a „neve főnévvé és igévé válik”.

Az Oscar-díjas színész ugyanakkor a BBC News-nak kijelentette: nem érzi, hogy felelős lenne azért, mert ő is részese volt annak a hollywoodi gépezetnek, amely megengedte, hogy ilyesmi előfordulhasson.

„Ha csak Hollywoodban és a szórakoztatóiparban fordulna elő szexuális zaklatás, egyetértenék, de nem erről van szó, ez beépült a társadalmi szabályokba”

- mondta hozzátéve, hogy ahol a férfiak kezében van a hatalom, mindig vannak ilyen szexuális ragadozók, akik a női beosztottjaikat zaklatják és ez így folyik a meleg közösségben is.

Hanks úgy vélte, a szexuális visszaélés problémája széles körben elterjedt. Hangsúlyozta, hogy minden áldozatot meg kell hallgatni és a vezető pozícióban lévőknek a konzekvenciákat levonva be kell tartaniuk az abból következő új szabályokat. Olyan etikai kódexre van szükség minden munkahelyen, amely pontosan kijelöli, hogy milyen viselkedést vár el a cég minden alkalmazottjától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!