milliók veszélyben

2018.02.10. 08:15

David Beckham malária elleni rövidfilmben kampányol

Az új brit kampányfilm arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai napig közel félmillió ember hal meg évente a malária miatt. Az áldozatok túlnyomó többségben a Szaharától délre fekvő afrikai térségben élő 5 éven aluli gyermekek.

NEW YORK CITY, NY - DECEMBER 12: UNICEF Goodwill Ambassador David Beckham attends the red carpet event of the UNICEF's 70th anniversary celebrations at the United Nations Headquarters in Manhattan borough of New York on December 12, 2016. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency

Fotó: Mohammed Elshamy

A kampányt A maláriának pusztulnia kell – hogy milliók élhessenek szlogennel hirdette meg a Malaria No More UK brit közhasznú szervezet. Beckham a vezetőség tagjaként és a UNICEF jószolgálati nagyköveteként csatlakozott a kezdeményezéshez.

A rövidfilmben Beckham egy üvegdobozban áll, amelyet kívülről szép lassan ellepnek a moszkitók. A látványos bemutató arra utal, hogy a malária terjedéséért a fertőzést a véráramba eljuttató szúnyogok a felelősek.

A videó arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben vannak, akik védetten élnek, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 445 ezer ember halálát okozza a malária. „Ez teljességgel elfogadhatatlan” – fogalmazott közleményében Beckham.

A maláriának pusztulnia kell című kampány elsősorban a Brit Nemzetközösség vezetőit célozza meg üzenetével, hogy a Nagy-Britanniát és egykori gyarmatait magában foglaló országcsoport mindent kövessen el a halálos betegség megszüntetésére.

Az Egészségügyi Világszervezet tavaly figyelmeztetett rá, hogy a malária visszaszorítása elleni küzdelem lelassult, mivel jelentősen csökkent pénzügyi támogatása, és sokan már úgy gondolták, hogy a betegség nem is jelent akkora fenyegetést.

A WHO legutóbbi maláriajelentése szerint 2016-ban 91 országban 216 millió ember fertőződött meg malária-vírussal, tehát az előző évihez képest 5 millióval nőtt az esetek száma. A malária halálos áldozatai túlnyomó többségben a Szaharától délre fekvő afrikai térségben élő 5 éven aluli gyermekek voltak.

Borítókép: David Beckham, az UNICEF jószolgálati nagykövete

Forrás: AFP/Mohammed Elshamy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!