Fájó emlékek

2018.08.22. 13:50

Elsírta magát a kamerák előtt Rékasi Károly

A színész kénytelen volt végigélni a három évvel ezelőtti motoros balesetének következményeit a forgatásokon. Többször kért és kapott időt a stábtól, ha egy megterhelő jelenetet vettek fel.

Drogként használt fájdalomcsillapító gyógyszerek, alkoholproblémák, viták, a rehabilitáció megtagadása, folyamatos aggodalom, lelki hullámvasút egy ereje teljében lévő férfi romjain, és egy Damoklész kardjaként a feje fölött lebegő műtét – ahogy már sokszor, az elmúlt hónapokban sem volt egyszerű Bartha Zsolt élete a Barátok köztben.

Amint arról a Bors beszámol, a karaktert húsz éve megformáló Rékasi Károly élete legnehezebb színészi feladatát kapta meg most: nem csak látszólag, nagyon sok részletben valóban a saját életét játssza újra.

A portál felidézi, hogy Rékasi három évvel ezelőtt nyáron szenvedett motorjával balesetet, amikor egy autóssal karambolozott. Napokra kómába került, az életéért küzdöttek az orvosok, alig maradt ép csontja. Lábát többször kellett műteni, sérült végtagja örökre rövidebb lett.

Rékasi Károly színművész a József Attila Színházban 2012. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

„Nem csak én éltem át azt a balesetet, a kollégáim, a stáb is. Pontosan tudták, hogy min mentem keresztül, így mielőtt megírták volna Bartha Zsolt mostani történéseit, megkérdezték, hogy mit szólnék hozzá, ha feldolgoznánk ezt a nem könnyű időszakot az éle­temben” – mondta Rékasi Károly.

A színész pár napos gondolkodási időt kért, s bár azt hitte, döntésének minden aspektusát sikerült magával megvitatnia, hamar kiderült, hogy sokkal nehezebben viseli a forgatásokat, mint képzelte.

„Csak később derült ki, hogy mit is kavart fel bennem.

Megélni újból a valós fájdalmakat, átélni újra és újra, hogy vannak már dolgok az életben, amire nem vagy már alkalmas, megélni újra, hogy mindent elveszítesz a környezetedből, és ez mind megtörtént a való életben is, nagyon nehéz.

De egyébként nem csak nekem. Olyannyira azokat a nehézségeket írták meg a szerzők, amik velem is megtörténtek, hogy édesanyám, aki egyetlen részt sem hagyott ki a sorozatból, azzal hívott, hogy nem bírja nézni, ahogy szenvedek” – mondta a színész. És bár ez egy néző számára nem biztos, hogy kiderül, Károly édesanyja bizonyára tudta, mikor látja a fiát valójában sírni, s mikor csak játszik.

A cikkben részletezik, hogy mivel a stáb a kezdetektől fogva tisztában volt vele, hogy a színésznek nehéz lesz, türelmesek voltak vele, és ők is figyeltek a jelekre.

„Az igazit mutatjuk a nézőnek, a mélyen átélt dolgot. A fizikai és a lelki állapotom miatt is muszáj volt időnként leállni.

Húsz éve dolgozunk együtt, mondanom sem kellett, hogy mikor van szükségem időre.

Nem tudom, melyik volt a legnehezebb jelenet, de volt, amikor a könnyek igaziak voltak a képemen, mert Bartha Zsolt érzései helyett a sajátjaimat éltem meg forgatás közben. De ezeket a pillanatokat is rögzítettük” – magyarázta Rékasi.

Rékasi Károly és Pikali Gerda, színművészek a József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatója előtt 2015. szeptember 9-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A színész sosem tagadta, volt szüksége életvezetési tanácsadó segítségére, hogy feldolgozza a balesetét, és az amiatt bekövetkezett maradandó egészségkárosodást, amely korlátozottság magával hozta életének jelentős átalakulását. És azt sem titkolja, a forgatások nem feltétlenül hatottak terápiaként.

„Felzaklattak a forgatások, volt, amikor a stúdióban felkeltett érzést hazavittem.

Voltak pillanatok például a kórházból, amikről magánemberként nem voltak elraktározott emlékeim, hiszen jó időn keresztül egy másik világban éltem a fejsérülésem miatt. Most viszont mindent meg kell élni, mindenen át kell rágni magam, hogy az hiteles legyen a képernyőn.”

Borítókép: Rékasi Károly. Forrás: Bors Online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában