Királynői kitüntetés

2018.12.29. 12:07

Immár valódi lovag lett a Monty Python sztárja

A rekeszizmainkat igencsak megmozgató filmekben alakító Michael Palin és mások mellett a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésében segédkező búvárok, a nagy-britanniai terrortámadások sérültjein segítő mentősök és rendőrök, valamint az angol futball sztárjai szerepelnek a brit uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listáján.

Monty Python's Life of Brian Year : 1979 UK Director : Terry Jones Michael Palin, Terry Jones. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Forrás: HANDMADE FILMS / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1057 nevet tartalmaz. A kitüntetettek 70 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet.

A Sir előnév használatára feljogosító lovagi rangban részesült Michael Palin, az ugyancsak legendás Monty Python társulat egykori sztárja, aki az elmúlt évtizedekben világutazó dokumentumfilmesként is maradandót alkotott. A magas kitüntetéssel II. Erzsébet királynő a 75 éves Sir Michael ez utóbbi tevékenységét ismerte el. Palin a Monty Python első tagja, aki lovagi rangban részesül.

Michael Palin
Fotó: Chris J Ratcliffe / AFP

A kitüntetettek között van Twiggy, vagyis Lesley Hornby, az 1960-as évek máig legendás szupermodellje, aki később színésznőként és énekesnőként is komoly sikereket aratott. Twiggyt, aki jövőre ünnepli 70. születésnapját, a lovagi rang női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító rangra emelte az uralkodó.

Twiggy
Fotó: Justin Tallis / AFP

Nem feledkezett meg az uralkodó az angol labdarúgó-válogatott váratlanul jó idei világbajnoki szerepléséről sem. Gareth Southgate szövetségi kapitány a Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE), Harry Kane csapatkapitány – aki hat gólt lőtt az oroszországi vb-n – a Brit Birodalom rendjének tagja (MBE) címet viselheti szombattól.

Gareth Southgate (b) és Harry Kane
Fotó: Paul Ellis / AFP

Southgate-nek nem ez az első elismerése: a Londont délnyugatról északkelet felé átszelő 71 kilométeres Piccadilly metróvonal Southgate nevű állomása júliusban két napig a Gareth Southgate nevet viselte. A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) ezzel tisztelgett a válogatott által az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elért eredmény előtt, amely messze felülmúlta a várakozásokat. Anglia a harmadik helyezésért vívott meccsig jutott, és bár ezen 2-0 arányú vereséget szenvedett Belgiumtól, így is ez volt évtizedek óta az angolok legjobb világbajnoki szereplése.

Mentők, orvosok, ápolók és rendőrök

Magas kitüntetésekben részesítette II. Erzsébet királynő azokat a brit búvárokat is, akiknek a nyáron kulcsszerepük volt tucatnyi gyermek kimentésében egy elárasztott thaiföldi barlangból. A 12 fiú és futballedzőjük 17 napot töltött a barlangban, egy szárazon maradt keskeny sziklaperemen, mire a brit búvárok megtalálták őket.

A királynő a brit búvárcsapat több tagját az MBE rangra emelte, annak a két búvárnak pedig, aki elsőként ért a barlangban rekedt gyerekekhez és edzőjükhöz, a bátor, önfeláldozó helytállásért adható egyik legmagasabb polgári elismerést, a György medált adományozta.

Hasonlóan magas kitüntetésekben részesült számos orvos, kórházi ápoló és rendőr, akik a tavalyi nagy-britanniai terrortámadások után segítettek a sérülteken.

Tavaly öt terrormerényletet hajtottak végre Nagy-Britanniában, négyet Londonban, egyet Manchesterben. E támadásokban összesen 36-an haltak meg. A legsúlyosabb a manchesteri terrorakció volt, amelyet egy popkoncert helyszínén követett el egy öngyilkos iszlamista merénylő. A terrorista testére erősített pokolgép 22 embert, köztük hét gyermeket ölt meg.

Borítóképünkön Michael Palin (k) a legendás Monty Python társulat Brian élete című alkotásában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!