Legyőzni a betegséget

2019.04.10. 08:02

Zeffer András: a betegség alatt tele voltam tenni akarással

A P. Mobil együttes tagja őszintén beszélt arról, hogy küzdött meg a rákkal.

Budapest, 2018. január 17. Zeffer András, becenevén Zefi billentyûs, énekes, zeneszerzõ, a P. Mobil egykori tagja, a RockBand és a Mobilmánia vezetõje a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Horváth Attila dalszövegíró, költõ szerzeményeirõl, munkásságáról beszélgettek a meghívott vendégek. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Zih Zsolt / MTVA

Szinte nincs olyan család Magyarországon, akit ne érintene közvetlenül vagy közvetetten a rákos megbetegedés. A statisztikák szerint hazánkban minden negyedik ember daganatos beteg lesz. Szakemberek úgy vélik, minden harmadik rákbetegség megelőzhető, gyógyítható lenne az egészséges életmóddal, a szűrővizsgálatokon való részvétellel – ismerteti a csalad.hu cikke. A portál összeállítást készített az április 10-i Nemzet Rákellenes Nap kapcsán, melyben megszólalt Zeffer András, a P. Mobil együttes tagja is.

Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap. Az eseményt a Magyar Rákellenes Liga szervezi, az időpont Dollinger Gyula születésnapjához kötődik. A sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár 1902-ben alapította meg az Országos Rákbizottságot. Nevéhez fűződik a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása, emellett létrehozta a rákregisztert, ezzel elindította a hazai daganatos megbetegedések tudományos feldolgozását.

„Ha nincs a feleségem, én nem gyógyulok meg”

„Nálam 2006 július közepén diagnosztizálták a halálos kórt, az acut myeloid leukémiát. Talán nem véletlenül jött ez a betegség. Annyira pörögtem, annyira belevetettem magam az életbe, a munkámba, hogy valaminek le kellett fékeznie” – kezdte Zeffer András.

Mint elmondta, semmilyen előzmény nem volt, ennél a betegségnél szinte még arra sincs ideje az embernek, hogy segítséget kérjen.

Zefi egy reggel szólt a feleségének, hogy elmegy a háziorvos barátjához az évek óta ajánlott „menedzservizsgálat” miatt. Levették a vért, majd elindult szervezni a zenekar és a saját életét. Délután 14 órakor azonban már a Szabolcs utcai kórház hematológiáján ült, vérképe alapján leukémiát diagnosztizáltak nála. Az orvos haza sem akarta engedni, de ő el szeretett volna búcsúzni a családjától.

„16 órakor már alig kaptam levegőt, szinte nem mozogtak a lábaim. Másnap reggel be kellett támogatni a kórházba”

- emlékezett vissza a zenész.

Elindult a protokollkezelés. Csontvelői őssejt donort kerestek, a nővérénél 100 százalékos sejtazonosságot mutatott a vizsgálat. „Minél gyorsabban el kellett végezni a csontvelő transzplantációt, melynek minden további lépése halálos kimenetelű lehet. A szervezetem rendkívül jól reagált a kezelésekre, mert, mint kiderült, biológiai életkorom 20 évvel fiatalabb, mint a valós” – magyarázta Zeffer András.

Felidézte: a betegség alatt tele volt tenni akarással és nagyon sokat imádkozott. Nem tartotta magát betegnek, de azzal tisztában volt, hogy változtatni kell addigi életformáján.

„Nagylányom, Szandra akkor 21 éves volt, Bettina pedig 7. Ha nincs a feleségem, akivel csaknem 40 éve szerelmi házasságban élünk, akkor én nem gyógyulok meg. Leírhatatlan, hogy a 9 hónapos kórházi kezelésem alatt ő min ment keresztül.”

Gyógyulás

2007-ben gyógyultan, de 52 kilótól megszabadulva jött ki a kórházból, ahová 115 kilósan ment be.

Mint mondta, mindenért kárpótolja az, hogy a nagyobbik lánya azóta fiú unokával ajándékozta meg, Bettina pedig egyetemre jár.

Zeffer Andrást 5 év után gyógyultnak minősítették az orvosok. Vikidál Gyulával megalapította Mobilmánia nevű zenekarát. Túl vannak a zenekar 10 éves jubileumán, most egy észak-amerikai turnéra készülnek – zárja a zenész történetét a csalad.hu.

A portál cikkével a Nemzeti Rákellenes Nap törekvésére, a szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A teljes írás a csalad.hu oldalán olvasható.

Borítókép: Zeffer András énekes, zeneszerző, a P. Mobil egykori tagja, a RockBand és a Mobilmánia vezetője a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában