Tapolca

2007.11.20. 03:29

Somlói körkép I.

Somlóvásárhely (szi) - Az 1800-as években déd- öregapám volt az első vincellér a Somlón, ez a hagyomány, tudás és minőség mindvégig fennmaradt a családban - írja honlapján Fazekas András somlóvásárhelyi szőlősgazda.

Szilágyi István

- Idén is elégedett vagyok a mennyiséggel és a minőséggel is. Szeptember közepén szüreteltem, a rengeteg csapadék miatt korábban a vártnál - tudtuk meg a gazdától. A szlogen szerint Pápa a somlói bor városa. - Az önkormányzat ugyan támogatja a Somlót, a kereskedők viszont kevésbé. Erre a címre Devecser is bejelentkezett - mosolygott Fazekas András, aki a téli hónapokban sem pihenhet.

A pápai Bogdán József kétarcú évet zárt. - A szélsőségesen meleg nyár kedvezett a korai érésű szőlőfajtáknak, már augusztus végén szüreteltem. A több száz milliméternyi őszi csapadék megviselte a közepes érésű fajtákat, kényszerszüretet eredményezett. A késői érésűek sorsa viszont ismét kedvezően alakult. Közepes termésmennyiség, átlagos minőség - jellemezte az idei évet Bogdán József. Pápa legkorábban kötött szövetséget a Somlóval, már az 1900-as évek első felében. A legtöbb tulajdonos akkor pápai volt. Ez mára megváltozott. Ajka kapcsolata frissebb, az ottani borfesztiválon és a társrendezvényeken jobban érződik az önkormányzat támogatása - tudtuk meg a Somlói Hegyközségi Tanács elnökétől.

- A szakszerű marketing, a reklám ugyanolyan befektetés, mint az ültetés vagy a présgép megvásárlása. Kitörési pontot jelenthetnek a pályázatok, amelyekhez mindössze tizenöt százalékos önrész elegendő, és már novemberben beadhatók. Fontos lenne a fiatalok bevonása a borturizmusba. Pápáról is szervezhetnének úgynevezett bortúrákat, kihasználva a növekvő idegenforgalmat. Természetesen ezért a gazdáknak is tenniük kell - fogalmazta meg a 16 hektáron gazdálkodó Bogdán József.

Az ajkai Puchinger Ede szeptember közepén szüretelt. A furmint cukorfoka 21,5 lett. A kiváló minőség mellett húsz száza-lékkal kevesebb sző-lő termett az aszály miatt.

Hogy miért Pápa a somlói bor városa? - Mert Pápa tartotta fel a kezét. Devecser is lehetne földrajzi adottságai és történelme alapján. Utóbbit a somlói szőlő városaként emlegetik. Puchinger Ede úgy gondolja, Ajka fejlődésével a pápai gazdák többsége eladta a telkét, átalakult a birtokszerkezet is.

Fotó: Szarka Evelin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!