Tapolca

2009.09.03. 02:29

Gyökerek, szárnyak - A kezdeményezéssel elégedettek az idelátogató turisták is

Pápa - Szokatlan látvánnyal szembesültek a pápaiak az elmúlt tíz napban a Fő téren. A parkoló előtt kékfestőbe öltözött fülke állt: kísérleti jelleggel háromnyelvű ügyeletet tartottak a városban.

Nagy Imre

- Azt szokták mondani, az a jó szülő, aki a gyerekének gyökereket és szárnyakat ad. Gyökereket, vagyis kötődést és szárnyakat, hogy kipróbálhassa magát. Pápa is ehhez hasonlatos: a város hagyományokat is ad, de adottságai által új dolgokra inspirálja az embert - mondja Polgár Gabriella, az ötlet megálmodója és kivitelezője.

- Így van ez a nyelvi ügyelettel is. Városunk polgármesteréhez nyújtottam be egy javaslatot, hogy kipróbáljuk: magyarul, németül és angolul fogadnánk a turistákat a Fő téren, a város szívében. 

A cél, hogy segítsük az eligazodásukat, hivatalos ügyeiket, vásárlásaikat, illetve felhívjuk a figyelmet a kulturális élet aktuális eseményeire. Így amellett, hogy a turisták felfedezik a város építészeti értékeit, a pápaiak hagyományos vendégszeretetében is részesülnek. Ezzel a céllal indult el augusztus 24-én, napi hat órában, tíz napra szólóan ez a kezdeményezés - számol be az előzményekről Gabriella.

- Őszintén mondom, akiben időnként meginogna a lokálpatriotizmus, az vegye a fáradságot, találkozzon a Pápára látogatókkal és meg fog döbbenni: időnként az az érzésem, hogy az idelátogatók jobban szeretik ezt a várost, mint mi magunk, akik talán kicsit el vagyunk kényeztetve, hiszen megszoktuk a szépségét. Vasárnap rengeteg érdeklődőnk volt, ez azt bizonyította, hogy a városnak olyan tartalékai vannak, amikre az idelátogató tátott szájjal csodálkozik rá. 

Pécsről, Csopakról, Füredről, németek Várkeszőről, akik nagyon jónak tartották a szolgáltatásunkat. A hétfői nap a kékfestésről szólt. Mivel Európa legnagyobb kékfestő műhelye nálunk található, az információs fülkén ezt külsőségeiben is megjelentettük a múzeum munkatársainak segítségével. De így került az utcára a századelő hirdetőoszlopainak hangulatát megidéző információs henger is, amin háromnyelvű plakátokat, fotókat helyeztünk el - mondja Gabriella.

- Ezzel a közvetítéssel talán most még több emberhez eljutott a Somogyi Galériában található céhes kiállítás lenyűgöző szépsége. Felhívtuk a figyelmet a fegyverkiállításra is. 

Hétfőn az Egyesült Államokból, Hollandiából és Svédországból látogattak hozzánk, nagy volt az érdeklődés a kékfestés iránt, ami bebizonyította, hogy a kékfestés kihagyhatatlan része Pápa történelmének. Számos pozitív visszajelzés érkezett, a pápaiak rengeteg javaslattal, ötlettel álltak elő, sokan idézték korábbi, a város számára megőrzendő emlékeiket. 

Amit Fazekas Krisztiánnal, a teológia ötödéves hallgatójával átéltünk, tapasztaltunk, rögzítem az önkormányzat felé. A vendégek elismerően szóltak a város nevezetességeiről, nagyon jó véleményt fogalmaztak meg többek közt a pápai kempingről, ami szolgáltatásait tekintve Európában a legelsők közt foglal helyet. Nehéz időkben ezek mind az ember hitét erősítik - summázza a tíz nap tapasztalatait Polgár Gabriella.

A nyelvi ügyelet portréfestéssel és Policzer József jóvoltából, aki nemcsak a húsgyár igazgatója, de a galambászok elnöke is, galambok röptetésével zárult. Ez egyben jelkép is: ha a turistákat szeretettel vesszük körül, viszik a város jó hírét és visszatérnek hozzánk - tartja Gabriella. A nyelvi ügyelet tehát számos hasznos tapasztalatot hozott. 

Például azt is, hogy bizonyos holt időkben keresni kell a lehetőséget. Polgár Gabriella ezért kereste meg Németh Csaba építészt, aki a Fő téren előadást tartott a napórákról, vagy a Rubik-kockát forgató diákokat, akik színesítették a programot.Ha a turistákat szeretettel veszik körül, viszik a város jó hírét és visszajárnak Pápára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!