Tapolca

2013.08.26. 06:57

Kamerák figyelik a várost

Korszerű térfigyelő kamerarendszerrel erősítik Tapolca közbiztonságát. A pályázati támogatással megvalósított fejlesztést a napokban adták át.

Szijártó János

A beruházás teljes költsége 8,1 millió forint, az önerő mértéke 1,6 millió forint. Sági István alpolgármester lapunknak elmondta, hogy főként a városba bevezető utakat tartják szemmel az utazó bűnözők miatt.

– Nem árt tudni, hogy kik érkeznek a városba, hiszen korábban elég sok példa volt arra, hogy egy-egy elkövető gyorsan váltotta a helyszíneket, ami nehezebbé tette a tettes lefülelését, elfogását. A bejövő utakon kívül a belváros, valamint a turisták által leginkább látogatott településrészek megfigyelése is lehetővé vált, a személyi és a vagyoni biztonság erősítése érdekében. A rendszer központját a rendőrkapitányságon kezelik, működtetik.

Sajnos vannak olyan emberek, akik a közterületeken próbálgatják erejüket, s ezzel rongálják a köz-, illetve a magánvagyont. A legegyszerűbb példa a parkoló autók esete, amelyeknél időről időre történnek különböző oktalan rongálások. Mostantól az ilyen esetek is azonosíthatók lesznek. Immár nem lehet büntetlenül vandálkodni. Ugyan nem ül állandóan ember a monitorok előtt, azonban minden helyszínről folyamatos a rögzítés, ami bármikor hozzáférhető, ha az szükséges. Ha bejelentés érkezik bűncselekményről, vagy bármely egyéb esemény indokolja, a rendőrség azonnal használhatja a jó minőségű felvételeket – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Sági István alpolgármester a patak menti sétánynál telepített kamera előtt tájékoztatta lapunkat (Fotó: Szijártó János)



A korszerű IP kamerás térfigyelő rendszer már számos településen bizonyított, jelen esetben is nagy felbontású, jó minőségű digitális képet adó, éjjel-nappali kamerákról van szó. A kamerarendszer többhétnyi felvételt képes tárolni, amelyeket szigorú adatvédelmi szabályok szerint kezel a rendőrség. Bűncselekmény esetén az elkészült és megőrzött felvételeket bizonyítékként kezelik.

Az is fontos szempont volt a kialakítás során, hogy a tizennégy kamerából álló rendszer bővíthető legyen. Ez azt jelenti, hogy később akár lakóközösségek közös udvara, parkolója, ipari területek megfigyelése is lehetővé válik újabb kamera bekapcsolásával. Új helyszín kialakításához a szakmai háttér is adott. A bővítés előnyeit igyekeznek kihasználni Tapolcán, hiszen rövidesen a polgárőröket olyan mobil kamerákkal látják el, amelyek szintén a központi rendszerhez csatlakoznak.

 

A központi vezérléssel, a rendőrkapitányságról működtetett kamerákat a városba vezető utak mentén, a városszéli körforgalmi csomópontoknál, a fő közlekedési utaknál, az idegenforgalom szempontjából forgalmas helyeken és nagy forgalmú kereszteződésekben helyezték el. A korszerű technika így többek között a nap huszonnégy órájában figyeli a Malom-tó, tavasbarlang, Köztársaság tér, az Ady Endre utca, a Fő tér, a Deák Ferenc utca, a Hősök tere, a Déli városkapu parkoló környékét, valamint a tapolca-diszeli városrész, illetve a Dobó- városrész bejáratait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!