Tapolca

2016.03.24. 09:59

Egyre több diák hárfázik

Tapolca – Manapság egyre népszerűbb a hárfa, a zeneiskolákban mind több diák tanul e különleges hangszeren játszani.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt tapolcai fellépése előtt Naplónak Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

Egyre elterjedtebbek a gyerekek körében a kis kelta hárfák, amelyek méretüknél fogva az ő alkati adottságaiknak is megfelelnek. A Zeneakadémián ugyancsak sokan választják a hárfát, ott már a professzionális életre tanítjuk a hallgatókat – mondta a művész, aki korábban tanított már alap- és középfokon is. Az oktatás mellett folyamatosan koncertezik hazánkban és külföldön, Tapolcán viszont első ízben láthatta, hallhatta a közönség.

Vigh Andrea hárfaművész szerint egyre népszerűbb ma ez a hangszer
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vigh Andrea egy egyedi, a svájci Gerard David manufaktúrában kézzel készített, a cégtől ajándékba kapott mesterhangszeren játszott. Az a legfelső kategóriát képviseli azon hárfák között, amelyeket ma készítenek. Oszlopát az 1750-es éveket idéző motívumok díszítik, a technikai megoldása azonban a legmodernebb. Vigh Andrea a barokk kortól a 20. századig terjedő időszakban született művekből adott ízelítőt, éreztetve, hogy különféle koroktól függetlenül is mennyire népszerű volt a hárfa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!