Tapolca

2016.05.04. 15:25

Felébredt Csipkerózsika-álmából - Hatalmas siker, a közönség örömmel látja a pódiumon a rokonokat, ismerősöket

Tapolca - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tapolcai hőseinek emlékére, valamint a település újbóli várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója alkalmára írt darab szerzője és rendezője N. Horváth Erzsébet, aki a felnőtt amatőr színjátszást hosszú szünet után, tíz esztendővel ezelőtt a Tamási Áron Művelődési Központban újraélesztette.

Tóth B. Zsuzsa

A színdarab zenéjét és a dalokat Szijártó János szerezte. A közelmúltban bemutatott darabban olyan tapolcai élethelyzetek, emberi sorsok bontakoztak ki a nézők előtt, amelyek azt igazolták, hogy ez a kis dunántúli település a szülöttein keresztül nemcsak az országos 1848-49-es események résztvevőjévé vált, de azok irányítói közé is tartozott. Például a Tapolcáról indult Batsányi János látóként jövendölte meg a forradalom kitörését, Török Antal tapolcai tanító pedig a későbbi miniszterelnököt, gróf Batthyány Lajost gyermekkorában tanította. Török János mezőgazdász tanácsadója, titkára és mondhatjuk azt is, hogy barátja volt gróf Széchenyi Istvánnak. Öccse, Antonius Flórián Perczel Mór hadseregtábornok segédtisztjeként vett részt a szabadságharcban. A harci zajok, csatározások közepette nemcsak szerelmek szövődtek és erősödtek meg, de a város polgárai emberi helytállásból, hazaszeretetből országos értékű példát is adtak.

Nagy sikert aratott Tapolcán N. Horváth Erzsébet és Szijártó János közös, Kokárdák és koszorúk című zenés színműve. A fotón Kocs Ida, Némethné Varga Katalin, Czintos Árpád és Nyul Alexandra

A dallamos rockzenével elegyített színmű történéseit a tapolcai amatőr színjátszók hitelesen tolmácsolták a közönségnek, amit a Batsányi Táncegyüttes tagjai még saját koreográfiával egészítettek ki. A sikerhez persze hozzájárult, hogy a szereplők a város lakói közül kerültek ki. Mindig izgalmas új szerepben látni az iskolaigazgatót, kereskedőt, postást vagy a nyugdíjas rendőrt, masszőrt, trénert. A TÁMK-ban tíz évig működő amatőr színjátszó kör előadásai, a darabválasztás mindig óriási sikert aratott, de a 2016-os, márciusi bemutatók minden várakozást felülmúltak. A hálás közönség hosszú percekig állva tapsolt a tapolcai szerzők által megírt tapolcai történetnek, amelyet helyi szerzők állítottak színpadra. A rokonság, szomszédság, a munkatársak nem szeretnének lemaradni a páratlan élményről, hogy aztán gratulálhassanak a nagyapának, szomszéd néninek, kollégának.

A szereplők között volt sok más mellett Kocs Ida, Vargáné Németh Katalin és Bajner Imre is.

Kocs Idát, a Csobánc Népdalkör vezetőjét mindenki mosolygósnak, kedvesnek, közvetlennek ismeri, ehhez képest egy szigorú édesanya szerepét kapta a darabban. A 63 éves Ida azonban helyt- állt, sőt, néhányan azt mondták, hogy akár a színészi pályát is választhatta volna.

- Kissé negatív szerepem volt ugyan, de jól éreztem magam a színpadon. Tavaly az Ida regényében is játszottam, így nem volt idegen a feladat, de nyugdíjasként kihívást jelentett. Mégis állok elébe újra, ha szerepet kapok a jövőben. Hiszen remek hangulatban folytak a próbák, jó a csapat - mondta Ida.

Bajner Imre, a Bárdos Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta, legutóbb a gimnáziumi éveiben lépett színpadra, amikor tanáraikat parodizálták.

- Sok új arcot megismertem a próbák alatt. Remek szakmai irányítás mellett léptünk színpadra, nem volt még hasonlóban részem. Csupán egy egészséges lámpalázam volt, ami nem blokkolt, de talán nem is ártott ahhoz, hogy sikeres legyen a produkció.

N. Horváth Erzsébet, a darab szerzője és rendezője

Némethné Varga Katalin háromgyermekes édesanyaként már több éve kap főbb szerepeket az amatőr színjátszó társulatban. Kati hangsúlyozza, hogy a család támogatása nélkül nem tudná vállalni a színjátszást, amit egyébként nagyon szeret. Alakításai jó kritikákat kapnak, Kati a szakértők szerint is remek színjátszó.

- Hátborzongató volt megtörtént tapolcai eseményeket eljátszani. Amikor a forgatókönyvet láttam, úgy éreztem, ebből nem szabad kimaradnom, örömmel elvállaltam a szereplést. A két szerző műve lenyűgözött. Örömmel tanultam itthon a szöveget, a családom tagjai pedig végszavaztak, és még a próbákra is elkísértek, a legkisebb, óvodás gyermekem sem maradt otthon. A férjem is izgult értem a nézőtéren, ami jólesett - mondja Kata, aki óvodás korában színésznőnek készült. Az élet másfelé sodorta, de a gimnáziumban már szerepelt amatőr színjátszóként.

Akik a négy sikeres bemutatóról lemaradtak, várják a következőt, így N. Horváth Erzsébet és Szijártó János Kokárdák és koszorúk című zenés színművét még láthatja a közönség vasárnap a VOKE Batsányi művelődési központban.

Ami pedig a jövőt illeti, a felnőtt amatőr színjátszó kör a Batsányi művelődési központban talált új otthonra, és Batsányi Színtársulat néven folytatja tovább tevékenységét. A tervekről, célokról szólva N. Horváth Erzsébet, a társulat vezetője elmondta, hogy a jövőre 80 éves intézmény ünnepére a Nemes-Tördemichez, mai Badacsonytördemichez szorosan kötődő írófejedelemnek, Herczeg Ferencnek abból a regényéből írt színdarabjával készülnek, amely alapot adott arra, hogy őt Nobel-díjra jelölték. A darab nem más, mint A Gyurkovics-lányok. A vezetőtől megtudtuk, hogy a hálás közönség kérésének engedve elindulhat a Közkívánatra sorozat, amelyben a Batsányi színpadán már 25 évvel ezelőtt bemutatott Liliom is életre kelhet némi szereplőváltással. A művelődési központ melletti liget kiváló díszletül szolgál majd a hintáslegény történetének. Gárdonyi Gáza Ida regénye című színművéből N. Horváth Erzsébet írt színdarabot. Ennek felújítása ugyancsak a tervek között szerepel.

- A tapolcai és a környékbeli települések gyermekeinek szeretnénk örömet és maradandó élményt szerezni a társulattal azzal, hogy meséket viszünk a színpadra. A magyar népmesesorozattal a fiatalok még inkább megismerhetik népköltészetünk kimeríthetetlen tárházát, de azt is meg akarja mutatni, hogy a XXI. század technikája miként tudja felerősíteni a tervezett célkitűzés elérését - mondta N. Horváth Erzsébet. Az általa megírt színpadi változatokon keresztül nemcsak a szerző régi álma valósulhat meg egy interaktív, gyermekekhez szóló színház létrehozásával, de a gyermekek bevonása a cselekmény alakításába, szerepeltetése a befogadás új dimenzióit is megnyithatja. A társulat tagjai közül többen már alig várják, hogy tündérek, boszorkányok, királylányok, királyfiak és egyéb mesealakok szerepébe bújva a gyerekközönséget is bevonhassák abba a varázslatba, amelyet csak a színházi élmény tud nyújtani és semmi más - mondta befejezésül N. Horváth Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!