Tapolca

2016.09.14. 11:04

A legnépszerűbb zsákmány az ember volt

Tapolca - A környékbeli várakkal együtt a tapolcai is az akkori országhatárt védő várrá lépett elő a 16-17. században.

Tóth B. Zsuzsa

Erről Hangodi László történész beszélt kedden a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Lapidáriumi esték sorozatában Mindennapok egy török kori magyar végvárban, vitézi élet Tapolca várában című előadásán. A főmuzeológus számtalan érdekességről beszélt a maroknyi közönségnek. Összefoglalójában szólt a tapolcai végvári mindennapokról, a végvári katonák, hajdúk és huszárok életéről. Mint elhangzott, írott források, a főtiszti, végvári parancsnoki levelezések és tárgyi emlékanyagok segítenek feleleveníteni az adott időszakot.  Az előadáson szó volt arról, hogy miként lehetett egyszerűen palánkfallal védekezni az ágyúzással szemben, az ellenséget alkalmanként lesre csaló aktív várvédelemről, valamint  a gyalogságra háruló konkrét várvédelemről.

A tapolcai vár romjai ma is láthatóak, azokra 1884-ben iskola épült
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mint elhangzott, a tapolcai vár őrségének gyalogosai kevesen voltak és állandóan szöktek. A katonák fizetetlensége, a zsold hiánya volt a legnagyobb gond. A mindennapi másfél kiló hús és 1,6 liter bor mellett a kősót és a posztót is késve kapták meg.

A katonák így  átjártak ellenséges területre rabolni, a  legnépszerűbb zsákmány maga az ember volt. A nem hivatalos jövedelem szerzés érdekében még Baranyába is lejártak a tapolcai hajdúk. Arra is volt példa, hogy az elszökő várvédő gyalogos katonák szablyával, alabárddal, más várakhoz csatlakoztak, ahol megbízhatóbban fizették a zsoldot.   A mozgó létszámú katonaság miatt nem volt garancia arra, hogy ha megjön a török, nem jut  a kezére  Tapolca. Kevés gyalogos maradt a vár  megtartására.  Ha  Bánfi János és László lovas főtisztek huszárjai nem voltak  otthon, még a várkaput se tudták volna megvédeni támadás esetén. A Balaton északi partvidékét védő várvonalat vágta volna ketté a foglalás. A vár egy éves fennállása után ezért  inkább elpusztították Tapolca várát, minthogy az ellenség elfoglalja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!