Tapolca

2016.10.02. 08:24

Sült hal, zene és jó borok a tapolcai pisztrángfesztiválon

Tapolca – Halas lépcső és malomkerék-avatás, pisztrángsütő verseny és rengeteg koncert, többtonnányi sült hal, jó borok várták a vendégeket a hétvégén.

Tóth B. Zsuzsa

A szállások megteltek, a parkolóhelyek elfogytak, hömpölygött a tömeg a városközpontban a hagyományos fesztiválon. A vendégek késő estig ettek, ittak, zenét hallgattak a kellemes, nyárutót idéző időben a Malom-tó partján, ahol a szombat esti lézer show alatt gombostűt sem lehetett volna leejteni. A katolikus plébánia udvarán 15 csapat méretett meg pisztrángsütésből nagy érdeklődés mellett. A szakértő zsűri elnöke Berkes Gyula étteremtulajdonos volt, aki szerint akár el is adhatták volna bármelyik kóstolót a fesztiválon, olyan jókat sütöttek az indulók. A versenyt a Pál utcai fiúk nyerték, másodikak a Tapolcai nebulók, harmadikak pedig a Pisztrágó csapatának tagjai lettek. Szakács Péter atya, egy balatoni tíz kilogrammos pontyát rácosan készítették el a kemencében a részvevőknek. A hagyományos hétvégi Pisztrángfesztivál keretében avatták fel a tópart malom épületének hatalmas malomkerekét, amely évek óta nem működött. Lévai József alpolgármester avató beszédében úgy fogalmazott, hogy a tópart, a malomkerék a város szép szimbólumai is egyben.

Több ezren látogattak a tópartra a hétvégi fesztivál ideje alatt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Nagy örömet jelent, hogy ma átadhatjuk a malomkereket, amely nem csak megjelenésében újult meg az újbóli várossá nyilvánítás ötvenedik évfordulójára, hanem hasznos is, hiszen villamosenergiát termel. Hangsúlyozta az alpolgármester, hogy Tapolca azon települések közé tartozik, amelyek elkötelezettek a megújuló energia hasznosítása tekintetében. Lévai József megköszönte az épületet üzemeltetőknek, hogy fontosnak tartották megjavíttatni és ilyen módon újra működtetni a hatalmas malomkereket. A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kóbor György elmondta, hogy mintegy két éve indult el egy együtt gondolkodás a mielőbbi hatékony megoldás érdekében, ugyanis a társaságnak is fontos hagyományaink őrzése. A malomkerék elkészültével pedig az épület kicsit visszakapta eredeti funkcióját, hiszen amellett, hogy esztétikai élmény nyújt, hasznot is hajt, energiát termel. Az avatáson bemutatták a  malomkereket készítő  Tamás Péter ácsmestert.  Az ünnepségen Szakács Péter atya szentelte fel a kereket, amely    a malomépület külső világításához szükséges energia ellátást biztosítja. Mindezt a tulajdonos Mezőssy Zoltántól tudtuk meg. Az immár hatodik alkalommal megrendezett, évről évre  népszerűbb fesztiválon nem maradhatott el a pisztrángszentelés, amelynek ezúttal a katolikus plébánia udvara adott helyet. A tópart három színpadán pedig három napon át    koncertek, gyermekműsorok vártak kicsiket és nagyokat. Óriási sikert aratott például a városhoz kötődő zenészek, zenetanárok Happy Dixieland Band zenekarának koncertje, a fesztiválra rendszeresen visszatérő Ed Phillips and the Memphis Patrol és a Csopak Demizson Allstars Orchestra fellépése. A pisztráng ételkészítési bemutató és kóstoló résztvevői hasznos tanácsokat kaphattak a hal elkészítéséhez, vasárnap pedig ünnepi hangverseny színesítette a programokat. A Nagyboldogasszony római katolikus templomban Gion Zsuzsaanna mezzoszoprán és Virágh András Liszt-díjas orgonaművész, érdemes művész közös koncertje várta az érdeklődőket. A borászok, pálinkaházak és a vendéglősök a környék legjobb boraival és különféle módon elkészített pisztrángokkal kényeztették az ízlelőbimbókat. A népszerű  mézes-mandulás, tökmagos bundában sült, bükkfa fűrészporon füstölt és vargányamártással körített grillezett mellett idén már tökmaglisztbe forgatott halat is kínáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!