Tapolca

2017.01.08. 21:15

Senki ne maradjon az utcán éjszakára

Budapest, Veszprém - Extrém hideg köszöntött be a hétvégén: vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord.

Kovács Erika

Pénteken Tapolcán egy ember életét mentették meg a rendőrök a fagytól. Öt éve nem volt ilyen hideg Magyarországon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Vasárnap hajnalban megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő - tájékoztatta az OMSZ tegnap reggel az MTI-t.

Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

Megyénkban mínusz tizennégy Celsius-fok volt a hőmérséklet szombaton hajnalban Veszprémben, vasárnap is ilyen hideg volt. Több olvasónk érdeklődésünkre azt mondta, hogy a Bakonyban ennél is hidegebbet mértek. Az illetékesektől megkérdeztük, okozott-e problémát az extrém hideg és a viharos szél megyékben.

- Emberéletet mentettek a rendőrök Tapolcán, ahol közterületen feküdt egy férfi pénteken este, a rendőr járőrök értesítették a mentőszolgálatot, az illetőt kórházba vitték - mondta el Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens. Hozzátette, a rendőrök fokozottan ellenőrzik a közterületeket a hideg időre való tekintettel, és kiemelten figyelik a veszélyeztetett embereket, mindig van a rendőröknél takaró és meleg tea, hogy a bajbajutottakon segítsenek.

Tapolcán és környékén vasárnap reggel pár centi hó esett. Az utak és a járdák havasak, jegesek, síkosak, de járhatóak Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Néhány fa dőlt az útra az erős szél miatt, ezeket a tűzoltók gyorsan eltávolították - közölte Helt Ákos megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A fakidőlések a közlekedésben nem okoztak fennakadást.

Szaller Péter, a veszprémi Befogadás Háza vezetője elmondta, teajárattal járták a várost pénteken délután és este, közel ötvenen kértek a forró italból. Mindenkinek folyamatosan ajánlották szálláshelyeiket, hogy senki ne maradjon az utcán éjszakára. A Befogadás Házában ezen az éjszakán tartózkodtak a legtöbben. Kollégái a hideg időre való tekintettel többet járják a közterületeket, mint máskor.

Dézsi János, a megyei polgárőrszövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, megerősítették a szolgálatot a rendkívül hideg idő miatt, kiemelten figyelik az embereket, különös tekintettel az idősekre, az egyedül élőkre, a hajléktalanokra.

- Veszprém megyében nagyobb kiterjedésű áramkimaradás nem történt - mondta el Egyházi Nikoletta az áramszolgáltató cég képviseletében. Hozzátette, kisfeszültségű hibák előfordultak, de ezeket kollégái folyamatosan kijavították. A szóvivő ajánlotta, hiba esetén hívják a 06(80) 533-533 ingyenes számot. Hozzátette, az megtörténhet, hogy az ügyintézőre a szokottnál többet kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!