emlékműsor

2018.02.21. 19:44

Wass Albert életútjába, műveibe nyerhetett bepillantást a hallgatóság

Wass Albert életútját, munkásságát elevenítették fel a zenés, irodalmi est szereplői az író születésének száztizedik, halálának a huszadik évfordulójára rendezett emlékműsoron Tapolcán.

Borsos Renáta

Az emlékest szereplői színvonalas műsort adtak az író, költő tiszteletére vagy Kép alá: Kép alá: Bányai Barbara, Wasss Albert szerelmes költeményét tolmácsolta Fotó: Borsos Renáta

A közelmúltban a mozi épületében méltón emlékeztek meg a huszadik századi erdélyi magyar irodalom meghatározó, sokáig el nem ismert alkotójáról, Wass Albertről. A rendezvényt Dobó Zoltán a település polgármestere nyitotta meg. Beszédében kifejtette, hogy az alkotó írói pályája alatt szüntelenül arra kereste a választ, hogy mit jelent magyarnak lenni és ehhez a közösséghez tartozni.

Az emlékest szereplői színvonalas műsort adtak az író, költő tiszteletére

– Talán az egyik legfontosabb kérdés a magyarságtudatban, hogy tudunk–e osztozni a magyar nemzet sorsában, sorsközösséget vállalunk-e a nemzetalkotó Kárpát-medencei többséggel, átéljük-e fájdalmát, örömét. Aki a mai rendezvényen ezt itt az előadókkal együtt megteszi, az bizonyosan a lelkében is magyar. Vegyük észre a műsorban a hiteles alkotói mondanivaló közvetítését és az előadás alatt éljük át mindazt, amiről Wass Albert egész életén át írt – fejtette ki gondolatait a polgármester a jeles évforduló alkalmával.

Bányai Barbara Wass Albert szerelmes költeményét tolmácsolta Fotó: Borsos Renáta

Az alkotó életútját Havasi Gábor mutatta be. A dramaturgiai szál mentén haladva az előadását, az író műveiből kiragadott versek, írások az előadók (Havasi Marcell, Vitus Kata, Novák István, Hederics Eszter, Kovács Melinda, Hatvani Mátyás, Szabó Zoltánné Korponai Kitti, Bányai Barbara, Bertalan Csaba) interpretálásával az adott helyen megszakították, hogy a hallgatóságot egy- egy pillanat erejéig Wass Albert gondolati világába kalauzolják. Az emlékműsoron a próza mellett a zene is kiemelt szerephez jutott, az est szerves részeként az Új Idők zenekar és a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola diákjai is közreműködtek, hogy az író, költő üzenetét méltó módon mutassák be a hallgatóságnak. Az emlékműsort Bertalan Csaba állította színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!