Tapolca

2014.06.18. 13:30

A Tapolca vízimalmainak emléke

Pápa - A festő, grafikus Molnár Lajos negyedik könyvében a Tapolca patak hajdanvolt vízimalmainak állít emléket.

Nagy Imre

Mikor elhatároztam, hogy Lamó barátommal végigjárjuk a tapolcafői forrásától Pápa északi határáig az elapadt Tapolca mentén lévő malmokat, akaratlanul is éreztem számban azt az ízes, hűs, szomjoltó vizet, amit a forráshoz kiruccanva szinte kéjes élvezettel kortyoltunk. Ezekkel a gondolatokkal kezdődik a festő, grafikus Molnár Lajos negyedik könyve, amiben emléket állít a pápai vízimalmoknak. Az írás címe A 800 éves Pápa vízimalmainak nyolc évszázada, ami egyben a Jókai Mór Városi Könyvtár által kiadott Jókai Füzetek 76. száma is. A könyvet a minap mutatták be a könyvtár zsúfolásig telt olvasótermében.

Üvegesné Ozorai Hortenzia kórusvezető és a szerző, Molnár Lajos (Fotó: Nagy Imre)

Bevezetésül dr. Hermann István, az intézmény igazgatója elevenítette fel gyermekéveinek a malmokkal kapcsolatos emlékeit, majd Bakody Lászlóné, a Jókai Kör alelnöke mutatta be az alkotót. A párbeszédes formában zajló bemutatót Molnár Lajos felolvasásai, a könyvből választott részletei ízesítették. Többen foglalkoztak már a malmokkal, ám inkább ipartörténeti szempontból ragadták meg a témát. Molnár Lajos kutatásai során számos hiányzó információt feltárt, több apróbb tévedést kiigazított, és könyvében kitér az egyes korok történeti-társadalmi hátterére, birtokviszonyaira is. Az írás tulajdonképpen egy kalandtúra, amit képzeletbeli barátjával jár végig az író. A huszonkét fejezet a malmok Tapolca-menti elhelyezkedésének sorrendjét követi, a 20. századra fennmaradt 23 malom történetét dolgozza fel az építéstől az utolsó évekig. Külön erény, hogy mindezt hiteles forrásokra támaszkodva, élvezetes, olvasmányos módon teszi.

Hézagpótló, szórakoztató mű, amit Molnár Lajos a malmokról készített festményei díszítenek. Ugyanezek a festmények találhatók most az olvasóterem falain is. A bemutatót, ami szerény vendéglátással és jóízű beszélgetéssel ért véget, a Pápakovácsi Pezsgő Kórus színesítette, a témához illő dalaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!