Tapolca

2016.06.27. 19:00

Beszélő alkotások - Agyagból gyúrt tündérmese a galériában

Tapolca - Ezek az alkotások beszélnek, de csak akkor nyílnak meg számunkra, csak akkor mondják el üzeneteiket, ha hagyunk arra időt.

Tóth B. Zsuzsa

Így fogalmazott Oszkai Réka keramikus Agyagból gyúrt tündérmese című kiállítását megnyitva Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező az Életfa kézműves galériában. Méltatva Réka alkotásait emlékeztetett mindenkit arra is, hogy egykor híres volt ez a vidék a fazekasságáról. De, mint mondta, Kapolcstól idefelé utazva még ma is találunk létező keramikus színteret a két település között.

Oszkai Réka keramikus(balról) a tapolcai tárlat megnyitóján Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Nem csak egyszerűen formavilágokat látunk, ha a kerámiákra nézünk, hiszen nagyon bonyolult történetek húzódnak meg a kerámiák mögött. A 70-es években Szegvár-tűzkövesen találtak olyan kerámia formát, az úgynevezett Szegvár-tűzkövesi idolt. A többezer éves agyagszobrocskákban a nőiség, a befogadás, az áldozati szerep, azaz egyfajta életmágia van jelen. Most, 2016-ban is érvényes annak a kornak az üzenete, ma is itt van a tárgyak között - mondta Szőke András és javasolta, hogy a megnyitó résztvevői magányosan is térjenek vissza megnézni a kiállítást, mert ezek a formák csak akkor nyílnak meg, csak akkor mondják el üzeneteiket, ha hagyunk arra időt.

- Ezek az alkotások beszélnek. Rékát ismerhetjük meg a munkák nagy részéből, de kerámiái még ezen is túlmutatnak, hiszen egy csoda az, ahogy az alkotó ember az élettelen agyagot megformázza. Hihetetlen belső élmény a teremtés, az alkotás. Nagyon intim folyamat, amely során varázslat jön létre - mondta András, majd a szlovák népi hangszeren, fujorán játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!