Tapolca

2009.09.17. 02:29

Bodur és tepremez

Pápa - Önálló magyar harcművészeti stílus, speciális nevelési és közösségformálási rendszer, egyszóval baranta. A hagyományos magyar életfilozófián és szimbólumrendszeren alapszik, egészséges virtust és versengést tanít.

Nagy Imre

Több mint száz helyszínen közel háromezren foglalkoznak vele. Pintér Péter, a Hét Csillag SE vezetője úgy döntött, Pápán is megalakítja a barantacsapatot.

- Bár 18 éve főként a kínai harcművészettel foglalkozom, a kettőt nem lehet egymástól elválasztani, hiszen mindegyik tiszteli a hagyományokat, minden ősi művészet erre épül. Magyarországon élünk, a mi népünknek is nagy múltja van. Sok emberrel kerültem kapcsolatba, aki a barantát űzi - számol be az előzményekről Péter.

- Szeretném Pápán terjeszteni, illetve magam is művelni. Nagyon fontos, főként a mai világban az, hogy az ember tudja, honnan jött, mik a gyökerei. A baranta olyan komplex szemléletet biztosít, amit mára sokan elfelejtettek. A barantában is megtalálhatók mind a fegyveres, mind a puszta kezes gyakorlatok, de ugyanúgy hozzátartozik egy magasabb szintű gondolkodás a körülöttünk levő világról, magunkról. Véleményem szerint nem ismerjük kellőképpen a saját történelmünket - vélekedik a Hét Csillag SE vezetője.

- Hat-hét éve foglalkozom mélyebben ezzel, olvasok, utánanézek. A köztudatba sok, ma már bizonyított tény nem került még be, akár a honfoglalásra, akár a honfoglalás előtti időkre gondolok. De a jelen történelmében is akadnak elhallgatott tények. Ezekről nem azért kell tudnunk, mert az ember több lesz tőle, hanem azért, mert elődeink tettei tartást adnak, és a fontos értékek megismétlődnek az élet során. A barantát a gyalogos szakággal indítjuk, ez tartalmazza a puszta kezes küzdelmet (övbirkózás), valamint a hagyományos magyar fegyvereket (bot, szablya, lándzsa, karikás ostor, fokos, kelevéz, csatacsillag, íj). Úgy 10-15 fővel kezdünk, ennyi már előzetes hírverés nélkül is összejön. Meglehetősen nagy az érdeklődés - mondja Péter.

- Azt gondolom, a pápai iskola már egy-két hónap múlva bemutatkozhat a nagyközönségnek. Ennek a környék barantacsapatainak látogatásával egybekötve ünnepélyes kereteket biztosítunk. Látványos bemutatkozás lesz. Bár az edzés minden korosztálynak nyitott, a lehetőségeink egyelőre a felnőtteknek szólnak. Jelenleg 12 év a jelentkezés korhatára, de tervezzük gyerekcsoport indítását is. A munkában részt vesznek a néptáncosok, a hagyományőrző íjászok, a cselgáncsosok is, az edzéseink ennek megfelelően tagolódnak. 

A barantázónak meg kell ismernie a magyar hagyománykészlet többi ágát is, a népi játékot, a táncot, a zenét, a mesét, a rovásírást. Ez adja meg a test-lélek-szellem egységét, ami lehetőséget ad számunkra újra magyarul gondolkodni, és megteremti a magyar egyéniséget. A foglalkozásokon a Jókai utca 34. szám alatti edzőteremben lehet részt venni szerdánként este negyed héttől negyed kilencig. Ha a kisebbek szülőkkel együtt érkeznek, őket is tudjuk fogadni, de az edzés tematikája a felnőttekhez igazodik - mondja a klub vezetője. A nemes versengés élményén túl életszemléletet is formál

A baranta mozgásanya-gának kialakításában fontos szerepet játszanak a régi harci táncok, mind fegyveres, mind eszközös formában. A nagy távolságra ható fegyverektől a közelharcig teljességében átfogja a küzdelmet. Lovas és gyalogos szakága 10-10 versenyszámban méri össze tudását. A legfontosabb fegyverek alkalmazása mellett a puszta kéz alkalmazása is kiemelkedő. Ebben kultikus, valamint harci birkózást (böllön) különböztetnek meg. A lovas szakág a lóval való együttműködés magas fokát követeli meg a lovastól, hiszen az állat irányítását kényszerítő eszközök nélkül kell végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!