Tapolca

2014.12.20. 20:40

Épületek a fókuszban

Tapolca - Ybl Miklós szakrális épületei, kastélyai, palotái és középületei mellett korabeli szerkezeti részletek is megelevenednek az aprólékos gonddal készített maketteken, amelyeket a Wass Albert könyvtárban láthatnak az érdeklődők apró kémlelő nyílásokon kukucskálva.

Tóth B. Zsuzsa

A különleges kiállítás megnyitójára érkezett érdeklődőknek Décsey Sándor könyvtár igazgató elmondta, hogy a rendhagyó vándor kiállítást első alkalommal mutatják be vidéken. Amellett a felújított intézmény előcsarnoka szintén debütál, ez itt az első kiállítás. Kenyeres István, egyetemi docens, Budapest Főváros levéltárának főigazgatója köszöntötte a vendégeket, akik a Nemzeti Múzeumból egyenesen Tapolcára érkezett, a szellemi örökség egy részét bemutató anyagot különleges módon tekinthetik meg. Az építész születésének 200. évfordulója alkalmából a fővárosban több esemény is emlékezett a mesterre. Ybl Miklósnak közel hatezer tervét őrzik, ez hazánkban a legnagyobb ilyen gyűjtemény.

A makettek elöl csak olvasóink kedvéért vették le a paravánt, azokat a látogatók így nem, hanem csak kis kémlelő nyílásokon át láthatják az érdeklődők. Úgy, ahogy a képen Hangodi László is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Kiss Gyula, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karának egyetemi docense, dékánhelyettes, Ybl összetett egyéniségét méltatta. Mint mondta akaratos, talpraesett, nagyon magyar ember volt. Első munkái között épült a fóti templom, az ő nevéhez fűződik a neoreneszánsz stílust képviselő Operaház, a Bazilika. Az építészeti stílusokból úgy merített, hogy épületei műalkotások, műemlékek lettek. Tervezett, vezényelt, létrehozott, de belső építészetet szintén megfogalmazott.

Mindent uraló mester volt, amilyenből ma is nagy a hiány. A kiállításon a kar hallgatói által készített makettek láthatóak paravánok mögé zárva, különleges megvilágításban, kis kémlelő nyílásokon keresztül. Ily módon az épületek egy-egy részletére irányul a figyelem a különleges perspektívából, ugyanakkor a szemlélő nem veszik el a részletekben. Látható például a Clarisseum kápolnája, a parádsasvári Károlyi-kastély, a Rác fürdő, a régi képviselőház makettje, de egy rózsaablak modell, egy kőkeretes falnyílás és a drávafoki Bittó-kastély fedélszerkezete aprólékos gonddal elkészített makettje is.

A kiállítás a jövő év márciusáig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!