Tapolca

2015.01.17. 14:28

Eltemették Lasztovicza Jenőt - "Folytatnunk kell a harcot mindazért a jóért és szépért, amiért élt"

Lasztovicza Jenőnek rövid élet adatott, de gazdagon hozzájárult a nagy közös kincstárhoz. Ezért is lehet itt közöttünk, ezért él tovább – mondta búcsúbeszédében a fideszes országgyűlési képviselő, a Veszprém megyei Közgyűlés korábbi elnöke ravatalánál Navracsics Tibor EU-biztos.

Tóth B. Zsuzsa

A szombati szertartáson az új temetőben közel kétezer ember búcsúzott Lasztovicza Jenőtől. Részt vett a temetésen Áder János, köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A legfőbb közjogi méltóságok mellett egykori és mai államtitkárok, miniszterek is megjelentek a temetésen.


Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy fogalmazott, hogy Lasztovicza Jenő most sem alulmaradt, hanem felülemelkedett. Hozzátette, ahhoz, hogy emléke tovább éljen, szüksége van arra a közösségre, amelyet ő választott.

"Eddig nekünk volt szükségünk rá, bajtársra, sorstársa, házastársra. Most Jenőnek van szüksége ránk" – mondta Navracsics Tibor. Majd feltette a kérdést, hogy mi a fontosabb: az élettartam, vagy az élet tartalma? Az előbbi biológiai idő, ami adatik, amelynek a végén ott van a nagy találkozás - fejtette ki. Hozzáfűzte, az élet tartalma viszont az, ami rajtunk múlik. Amit mi adunk a közösségnek, amit hozzáadunk a nagy közös kincstárhoz - szögezte le az EU-biztos.

Úgy vélte, ezért is él Lasztovicza Jenő emléke tovább Tapolcán és környékén. - Azt szokták mondani, hogy az élet végén az ember elmegy. Úgy gondolom, hogy ő nem elment, hanem előrement. Valahol ott van és vár minket, hogy találkozzunk – mondta az EU biztos.

A gyászszertartáson Márfi Gyula érsek beszédében közös szerepléseikre emlékezett.

- Nem ismerte az önfeladást, a tanácstalan hányódást különféle izmusok között. Az emberi léttel együtt járó gyengeségekkel nyilván neki is küzdenie kellett, mint mindannyiunknak, de ő mindig arra a Krisztusra akart hasonlítani, aki igent mondott a szépre, jóra, igazra, szeretetre. A világ ma gyilkosok magasztalásától hangos. Egyik fele a fegyverrel gyilkolókat, másik fele a szóval és tollal ölőket isteníti. Ebben a világban mi most összegyűltünk, hogy egy igaz emberre emlékezünk és eleget tegyünk Jézus szavának: tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban – mondta az érsek.

Szakács Péter plébános felelevenítette Lasztovicza Jenő életútját. Hangsúlyozta, hogy olyan ember volt, aki a hatalmas tettek mellett az egészen kis dolgokra is ugyanolyan éberen figyelt. Aki az utolsó pillanatig tevékeny maradt.

- Hitvalló keresztény volt, tapolcai egyházközségünk aktív tagja. A gondviselés akaratából beszélgethettem és együtt imádkozhattam vele utolsó estéjén, amikor valami belső sugallatra megérezte, hogy oda kell hívnia egész családját ágya mellé. Most is pontosan tudta, mit kell tennie. Mint jó családapa, felkészítette őket a jövőre, de mindezt pozitívan és emelkedett lélekkel tette, annak ellenére, hogy már nagyon rossz fizikai állapotban volt. Ezután részesült a szentségekben. Reggel csendesen, békében elaludt. Elköltözött, de velünk maradt. Emelkedettség maradt utána, valami természetfeletti béke, valami kifejezhetetlen atmoszféra, és az a tudat, hogy nekünk folytatni kell a harcot mindazért a jóért és szépért, amiért ő élt – mondta Péter atya.

A szertartáson Bardon Ivett énekelte Koltay Gergely Kell még egy szó című dalát és a Járdányi Pál Zeneiskola tanárai játszották az Il silenciot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!