Tapolca

2014.04.17. 15:25

Isteni jel a fatörzsön

Tapolca - Ausztriából keresett meg kint élő ismerősöm. A tapolcai születésű hölgy karácsony előtt pár nappal különleges élményt élt át a családjával.

Szijártó János

Hosszas töprengés után úgy döntött, a nem mindennapi történetet nyilvánosságra hozza. Eddig csak a legszűkebb családja, illetve közeli barátai tudtak róla. Azt mondja, a karácsonyfa törzsén, nem emberi kéz alkotta, biblikus képet fedezett fel karácsony előtt pár nappal.

– Már a karácsonyi ünnepek előtt furcsa érzés kerített hatalmába. Megmagyarázhatatlan késztetést éreztem, hogy lakásunk nappaliját – ahol a karácsonyfa állni szokott –, átrendezzem. Megjegyzem, hogy mindig nagy fát díszítettünk a számunkra legszebb ünnep tiszteletére, és persze a magunk örömére. Felhívtam Tapolcán élő barátnőmet, hogy segítene-e nekem az átrendezésben. Ő szívesen jött, így közös ténykedésünk után elkészült a nappali és még külön egy kis angyalsarkot is készítettünk – idézi fel a történteket Judit. Aztán megkezdődött a karácsonyfa keresése, kiválasztása és megvásárlása.

A tapolcai születésű Dan Judit a különleges fenyőtörzzsel, amin megjelent a szent család ábrája. A fatörzsről készült fotón szépen kivehető Mária képe karján a gyermekkel. Mária fejénél egy apró fénycsík látható

 

Egy összefagyott ágú, nem szabályos formájú fenyőre esett Judit választása. A többitől eltérő világosabb színe fogta meg. Meg is sajnálta kissé a fát, hogy úgysem viszi haza senki. Másnap otthon, legidősebb fiát, Krisztiánt kérte meg, hogy igazítsa bele a tartóba. Judit közben a konyhában tevékenykedett. A fűrész megszólalt, majd hamar el is hallgatott. Kíváncsian nézett be a nappaliba, és mivel nem látta fiát, megállt az eldöntött fa előtt, amiben még a fűrész is benne volt. Lenézett a fa törzsére és meglátta a hölgy szavait idézve "a csodát". Ettől a pillanattól kezdve megértette az elmúlt hetek furcsa megnyilvánulásait és minden korábbi történés értelmet nyert.

 

- A szent család képe rajzolodott ki előttem a fatörzsön. Nem tudtam levenni a szemem a látványról. Hívtam fiamat, aki - mint utólag kiderült egy másik fűrészért ment le a garázsba, mert amivel fűrészelt, az elakadt. Elakadt, hogy a csodát megláthassuk... Azt hiszem akkor és ott, a világ legboldogabb embereinek érezhettük magunkat. Egyértelműen isteni jelnek veszem, amit egy magas rangú egyházi személy is megerősített számomra. Mindig hívő ember voltam, nem kellett számomra megerősítés, viszont környezetemben többek számára talán igen - tette hozzá Judit, részletezve a hozzájuk került karácsonyfa csodálatos történetét.

Az ábra nem festés, nem faragás, maga a fa anyaga és színe adja a képi hatást. A közismert bibliai történet - a szent család menekülése Egyiptomba - fedezhető fel az ábrán. Az Úr Angyala megjelent Józsefnek álmában mondván: "Kelj fel, fogd a gyermeked és anyját és menekülj Egyiptomba, s maradj ott, amíg nem szólok mert Heródes keresni fogja a gyermeket, hogy megölje". József még azon az éjszakán útnak indult a gyermekkel és anyjával. A fenyő törzsén is szépen kivehető, ahogy Mária a karjában tartja a kis Jézust. Szűz Mária, ölében Jézussal, szamárháton tette meg az út szárazföldi szakaszát. Szent József előttük vagy mellettük gyalog ment, vezette a szamarat. Nagyon sok régi ikon ábrázolja így a szent családot és a kis fatörzsön is ez látható, ám ez nem emberi kéz műve.

Amikor a Napló tapolcai szerkesztőségében találkoztunk, Juditot is megdöbbentette, hogy egy addig általa nem tapasztalt fényjelenség vált láthatóvá az ábrán, Mária fejénél. Egy egészen vékony hajszálrepedés tűnt elő - vélhetően a fa száradása folytán - és változó erősségű fény szűrődött ki belőle. Mintha parányi gyertya világitana ott belül... fényt, s talán utat mutatva a szent családnak, és nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!