Tapolca

2016.04.10. 08:20

Jazz, fafaragás és jó borok a tóparton

Tapolca - A pénteki kegyetlen időjárás után szombatra javult a helyzet, de összességében szerény érdeklődés kísérte a hétvégi, tizedik Tavaszi fesztivált, az elfeledett mesterségek ünnepét.

Tóth B. Zsuzsa

Bebizonyosodott, hogy a szabadtéri program ki van téve az időjárás kénye-kedvének. Míg a korábbi tavaszi fesztiválokon hömpölygött a tömeg a tóparton, most kevés vendég volt kíváncsi a programokra. A didergő szervezők, a kézművesek, játszóház vezetők, vendéglátósok, borászok és fellépők pedig mindent elkövettek, hogy aki fütyülve a rossz időre mégis ellátogatott a tópartra, az igazán jól érezze magát.

Milkovics Márton és Pessek Luca a nehezített szögbeveréssel próbálkozik a tóparti fesztiválon
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Dobó Zoltán polgármester köszöntőjében. arra kért mindenkit, hogy jól nézzen körül hiszen itt megtalálhatja mindenki azt, ami értéket jelent a családnak. Lehetőség van rá, hogy most a gyerekek játékos keretek közt tanuljanak valamit a múltról, de remek zene, gasztronómiai élvezetek és jó borok is várnak mindenkit a fesztiválon. A polgármester megköszönte a támogatók segítségét és reményét fejezte ki, hogy a fesztivál második felére megembereli magát az időjárás. A programokat kevesen látogatták a rossz időben, leglelkesebbek a szüleiket kicsalogató gyerekek voltak, akik szemmel láthatóan élvezték a nekik szóló bábszínházat, koncerteket gumicsizmában, esőkabátban is. Érdekelték éket a népi játékok, a kézműves foglalkozások. Hordón lovagoltak, célba dobtak karikával és fagolyókkal, de az sem riasztotta el őket, hogy a fejsze élével kellett beverniük a szöget. megfigyelték a fafaragót, a gyertyaöntőt, kifestették az arcukat, csuhéval, madzaggal ügyeskedtek.

A vendéglátók és a kézművesek viszont nagyon csekély forgalmat bonyolítottak. Leginkább a koncertek idejére volt némi élénkülés a tóparton, a gyerekeket szórakoztat Zajongó együttes majd a felnőtteket a Balkán Fanatik koncertje péntek este. Másnap játszott a Nyirettyű népzenei együttes, a Babos-Piller Jazz duó, a Cimbaliband, valamint a Margaret Island, Farkas Mihály kellemes gitár zenéje után pedig ropták a Batsányi Táncegyüttes. lelkes tagjai Vasárnap a Csurgó zenekar, a Gold Orleans Jazz Tró, a Jazzy Cherry és Éliás Gyula Jr. Játszott a fesztiválon a Funcustic trioval.

A három napos eseményen a mára szinte teljesen elfeledett mesterségek fortélyaival is megismerkedhettek az érdeklődők. A fafaragástól a gyertyaöntésen, tojás festésen, üveg- és kerámiaékszer, szappan készítésen át a gyöngyfűzésig, bőrözésig számtalan technikát láthattak. Az alkotók szívesen beszéltek munkájukról, a borászok faházainál mindenki a borvidék legjobb nedűit kóstolhatta. A vendéglátók sok más finomság mellett réteseket, kürtős kalácsokat kínáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!