Tapolca

2015.02.04. 12:37

Kál vidéke metszete

Tapolca - A Balaton-felvidék minden idők talán legátfogóbb metszetét adja a Nagy Káli Könyv, amelyet forgatva beleszeret az ember a vidékbe.

Tóth B. Zsuzsa

Mindez a most elkészült, a Káli-medence mellett annak tágabb vidékét is bemutató kötet szerdai sajtóbemutatóján hangzott el. A könyvet a szerkesztő, Osváth Sarolta és a több mint hatszáz fotót készítő Darabos György fotográfus mutatta be. Mint elhangzott, Darabos a kötet szerzője, Bojár Iván András művészettörténész ötletének engedve nyolc éven át fényképezte a környéket, Keszthelytől Tapolcán, a Káli-medencén át Balatonfüredig, Felsőörsig.

A Nagy Káli Könyvet Osváth Sarolta és Darabos György mutatta be 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Élvezetes munka volt egy fantasztikus vidéken. Bár eredetileg csak a Káli-medencét szerettük volna bemutatni, egyszerűen nem tudtuk ott meghúzni a határt. Fővárosiként irigylem azokat, akik e szerethető vidéken élnek – vallotta a fotográfus, aki munkái csúcsaként említi a közel ötszáz oldalas kötetet. A Nagy Káli Könyv a vidéki életformát mutatja be. Osváth Sarolta úgy fogalmazott, hogy a művészeti albumokra emlékeztető könyv különleges szemszögből, egyedi látásmóddal mutatja be e tájat, annak rejtett szépségeit is feltárva. Alkalmas a hungarikumok nemzetközi bemutatása terén arra is, hogy az országot a legmagasabb színvonalon képviselje.

A kötet a Darányi Ignác Terv keretében benyújtott pályázat támogatásával, a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Leader Egyesület közreműködésével készült el. Az egyesület munkaszervezet vezetője, Csiza Elemér elmondta, hogy egyelőre a közösség céljait szolgálja a Nagy Káli Könyv, amely kereskedelmi forgalomba is kerül később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!