Tapolca

2015.12.30. 14:15

Kolbásztöltő és pogácsasütő malackodók versenye

Tapolca – A negyedik év végi malackodásra szerdán délelőtt újra megtelt kolbásztöltőkkel a Malom-tó partja.

Tóth B. Zsuzsa

A vidám versengésre benevezett tizenkilenc csapat között kettő már a most első ízben kiírt ifjúsági kategóriában indult szülői támogatással. Mások pedig, mintegy tucatnyian a szintén újdonságszámba menő pogácsasütő versenyen indultak, amely az aktivitást tekintve szintén az év végi programok hagyományának sorát gyarapíthatja majd a városban.

A Malom-tó badacsonyi és helyi kalózainak csapatában Mohos Emma és Tölli Lara mögött Baumann Szabolcs, Vecsey Laci, Bárány Nóra, Mohos Imre, Vecsey Anita, Tölli Ferenc töltötte a kolbászt, de pogácsasütésben ugyancsak jeleskedtek 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kissé csípős, de napos időben remek hangulatot varázsoltak a tópartra a lelkes csapatok, amelyek között voltak iskolai csoportok, politikusok, trappolók, spinningmániások, nyugdíjas katonák, öregfiúk, vasutasok, sakkozók, civil szervezetek, baráti körök. Tréfás jelmezekbe bújva, nejlonotthonkában, fejkendőben őrizték a titkos családi recepteket a kolbásztöltők.

A malackodásra előkerültek a padlásról az öreg kolbásztöltők, fateknők, és leporolták a recepteket a versenyzők a cél érdekében. Egyesek szerint a kolbászok szurkálása volt a legfontosabb, mások a só és a fokhagyma arányára, a paprika színére ügyeltek leginkább. A hideg ellen helyben készített forralt bort és jóféle pálinkákat kortyoltak, miközben rendületlenül gyúrtak, fűszereztek, kóstoltak, belet fújtak, töltöttek. A sütést helyben, tárcsákkal oldották meg, miközben a jó hangulathoz a versenyt kommentáló Mihály Péter színművész is hozzájárult.

A Szász Márton iskola diákjai ifjúsági kategóriában indultak: Máté Brigitta, Bodó Annamária, Töreky Zoltán, Pőcze Gábor, Pokó Dániel és Vízkeleti Alex süti a kolbászt

A zsűriben Hamulecz József füstöltáru-kistermelő, Labovszky Imre szakács, huszár főhadnagy és Sipos István étterem-tulajdonos bírálta a kolbászokat, a hagyományos és újszerű pogácsákat íz, illat, küllem szerint. Utóbbiak között a szotyolás, tepertős mellett még mákos, virslis és sütőtökös is akadt. A legifjabb induló, a 13 éves Farkas Gergő pedig csillag alakúra szaggatta a maga sajtosát egy különdíjért. Legjobbnak Barai Robi pogácsája találtatott, mögötte Németh Tiborné lett a második, a harmadik helyet pedig itt és kolbásztöltésben is a Honvéd Bajtársi Egyesület lelkes tagjai érdemelték ki. Egyel feljebb léphettek dobogóra az Időtöltők, a pálmát pedig a Spinningrajongók vitték el idén.

A tópart csütörtökön délelőtt a szilveszteri futóversenytől és a fürdéstől lesz hangos újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!