Tapolca

2016.12.15. 09:39

Mit jelent az, hogy Julcsa?

Tapolca - A lucázás hagyományát még a legkisebbekkel is feleleveníthetjük, legfeljebb meg kell nekik magyaráznunk néhány, ma már kevésbé használt kifejezést.

Tóth B. Zsuzsa

Erről is szó volt a Szent Erzsébet Óvoda Luca napi ünnepségén, ahol a Csaba Gyöngyi és Pósza Ramóna óvónők által összeállított és betanított műsort adták elő a középső és nagycsoportos gyerekek. Az óvónők versekkel, saját gondolataikkal is köszöntötték a szülőket, nagyszülőket. Csaba Gyöngyi beszélt arról, hogy a legtöbb, amit adhatunk a gyermekeinknek, gyökerek és szárnyak.

A tapolcai Szent Erzsébet Óvodában a lucázás hagyományát elevenítették fel a gyerekek
Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

- Ahogy nőnek a gyerekek, angol nevű ló kerül elő, kimondhatatlan nevű lényeket, babának alig nevezhető játékokat kapnak ajándékba. De van-e otthon Kati, vagy Zsuzsi baba? Pejkó, vagy Ráró nevű ló? Fontos ez? Lényeges, hogy a magyar népszokások, kultúránk szavai, rigmusai megelevenedjenek a gyereke által? Valóban ilyen kisgyermekként kell magába szívnia az idegen nyelv ismeretét? Amikor a lucázást gyakoroltuk, szinte minden szavat magyaráznunk kellett. Mit jelent a kas, a barom, a mestergerenda, sőt, még a Julcsát is. Többször tapasztaltam, hogy a népi rigmusok, akármilyen hosszúak is, milyen hamar a fülükbe jutnak, megjegyzik azokat. Akkora örömmel éneklik, mint kevés gyerekdalt. Valahol beléjük van kódolva, mert magyar gyerekek, magyar népszokást elevenítenek fel, amit dédszüleik még eredeti formában a hétköznapok közé beillesztett ünnepekként éltek – mondta az óvónő és leszögezte, hogy az erős gyökérzet a kiegyensúlyozott, összetartócsalád adja. Reményét fejezte ki, hogy minden kisgyermeknek megadatik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!