Tapolca

2015.12.22. 15:31

Mozdonytorzó ajándékba

Tapolca – A szónokok mindegyike úgy beszélt meghatottan a hazatért Nohab mozdonyról, mint egy emberről. A mozdony torzóját kedden délután avatták fel a vasútállomáson, miután végleg visszatért.

Tóth B. Zsuzsa

Lévai József alpolgármester, köszöntve a hazatért mozdonyt, leszögezte, hogy nem túlzó az embernek szóló megfogalmazás, hiszen a 004-es, vagy, ahogy becézték, a Négyeske nem pusztán egy vasúttörténeti tárgy, hanem része a városnak.

– Utoljára 15 évvel ezelőtt ezen a napon távoztak a helyi fűtőházból a Nohab mozdonyok. Most napra pontosan visszatértek egy napra, hogy tisztelegjenek az 1999 júliusában Badacsonylábdinál balesetben végzetesen megsérült gép torzójának avatására. A város egy új védett emlékkel gyarapodott, ennél szebb ajándékot nem kaphatott volna – mondta az alpolgármester. Elmondta még, hogy a torzó tavaszi felújítási költségeihez hozzájárul a város. Németh Ferenc, a tapolcai fűtőház nyugalmazott művezetője a Nohabok tapolcai évtizedeire emlékezett. Mint elmondta, 1979-ben került Tapolcára az első négy Nohab. A mozdonyok az egész Dunántúlt bejárták a tapolcai üzemeltetésnek köszönhetően.

Lukács György, a MÁV Zrt. szombathelyi területi igazgatója a torzóhoz szólva annak avatása során leszögezte, hogy sok feladat vár még rá
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Jánovszki Tamás, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese a mozdony Budapesten töltött másfél évtizedét mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a torzó a magyar vasúttörténelem kitörölhetetlen részévé vált, amelyet kötelességünk megőrizni. Jobb helyre nem is kerülhetett volna, mint Tapolcára. Décsey Sándor, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója a mozdonytorzó hazatérésének körülményeit felelevenítve méltatta az összefogást. Lukács György, a MÁV Zrt. szombathelyi területi igazgatója, felavatva a torzót szólította meg azt.

– Neked egyedüliként keresztelőd is volt, amelyben Tapolca nevét kaptad. Kedves öreg barátom, az egész ország láthatta, ahogy büszkén tartasz Budapestről Tapolcára. Nézd csak, itt vannak régi mozdonyvezető kollégáid, a szakik, akik hazatérve egy-egy utadról ápoltak, gyógyítgattak. Neked még sok dolgod van. Dacolnod kell az időjárással, hogy mindig dísze lehess a városnak, örök emléket állíthass a Nohaboknak. Büszkén hirdethesd, mire képes a szakértő elme, felébreszd az emlékeket, a fiataloknak példát mutass. Isten hozott itthon – mondta az igazgató.

Az eseményre több száz rajongó, egykori vasutas érkezett az állomásra, ahova erre a napra hét, ma is működő Nohab mozdony befutott egy különvonattal együtt, valamint a Nohabok történetét bemutató kiállítás nyílt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!